Българският премиер Димитър Главчев и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изразили

...
Българският премиер Димитър Главчев и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изразили
Коментари Харесай

Главчев и Мицотакис изразили на ЕС в Брюксел обща позиция за Северна Македония

Българският министър председател Димитър Главчев и гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис изразили обща позиция пред сътрудниците си от Европейския съюз за директното нарушение на Преспанското съглашение от страна на Северна Македония и последствията от това, научи Епицентър.бг.

На вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел първо българскаят министър председател Димитър Главчев декларирал, че Република Северна Македония следва да извършва поетите задължения, с цел да напредва по пътя към Европейския съюз.

 

Главчев обърнал внимание за сериозните провокации, които се обрисуват във връзка с европейската вероятност на държавата-кандидат за участие в Европейски Съюз.

 

Тогава Мицотакис взел думата и изтъкнал, че в случай че не е бил българският министър председател, нямало да приказва още веднъж по тази тематика - дейностите на македонското държавно управление против интернационалното право.


" Необходимо е всички да схванат, че зачитането на европейското законодателство явно минава през плътното съблюдаване на интернационалните съглашения ", декларирал гръцкият министър-председател, съобщи ЕРТ.

" Президентът и министър председателят на РСМ употребяват име, друго от конституционно, изцяло срещу духа на Преспанския контракт. Европейската вероятност на Скопие зависи от спазването на договореностите. Абсолютно ясно споделих, че в случай че Скопие упорства да следва тази линия, това всъщност ще затрудни извънредно доста, в случай че даже не анулира, всеки развой на бързо доближаване с европейското семейство ", споделил още Мицотакис.

 

„ Не имам вяра, че Северна Македония счита, че може да направи стъпки към Европа като открие нов, непотребен фронт с Гърция. Това, което споделям, е явно и се надявам, че ще бъде разбрано с безспорна изясненост в Скопие. Наистина е едно излишно измерение, което усложнява връзките сред двете страни. Не е от изгода на първо място и най-много за самите жители на Северна Македония “, уточни Мицотакис.

 

Държавните и държавни ръководители още веднъж подчертаха смисъла на добросъседските връзки, нуждата държавите-кандидатки за участие в Европейски Съюз да изпълнят прецизно поетите задължения към Европейски Съюз и нужните промени.

 

Договорът от Преспа бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР