Българският премиер Бойко Борисов вижда предимство на страната си в

...
Българският премиер Бойко Борисов вижда предимство на страната си в
Коментари Харесай

Борисов: България има предимство пред Турция за завода на Volkswagen

Българският министър председател Бойко Борисов вижда преимущество на страната си в дуела с Турция за новата локация на цех на Volkswagen. Той дава обещание удобна за бизнеса политика и държавни дотации, написа Ханс-Петер Зибенхаар, сътрудник за Югоизточна Европа на немското бизнес издание Handelsblatt.
България не се тормози от конкуренцията на Турция за нов цех на Volkswagen. Страната счита, че има положителни шансове, с цел да завоюва контракта от Волфсбург в план, който е за милиарди, и би се осъществил наоколо до столицата София.
" България е на по-добро местонахождение от всяка страна в района във връзка с капиталовия риск ", декларира министър председателят Борисов пред Handelsblatt. Той е уверен, че бъдеща инвестиция на Volkswagen в страната ни ще бъде позитивна за цяла Източна Европа.
Той акцентира преимуществата на България - конкурентна данъчна система, комфортни за бизнеса регулации и държавна помощ, съчетани с положителни транспортни връзки и ниски разноски за труд.
" Българското държавно управление предложи на Volkswagen оптимално допустимата държавна поддръжка в прецизно сходство с европейското законодателство, както е несъмнено от Европейската комисия за района ", споделя Борисов, представен от в. " 24 часа ".
" Продължаваме да бъдем в развой на избор. През последните месеци прегледахме разнообразни варианти за местоположението на новия ни цех. Сега има лист с желани местоположения. След етапа на изследване, в този момент следва етапа на договаряния с останалите претенденти ", съобщи представител на VW във вторник във Волфсбург.
Първоначално 10 местоположения в три източноевропейски страни и в Турция участваха в конкуренцията. След последния кръг към този момент има две - в България и Турция. Новият цех, сходно на този в словашката столица Братислава, ще се трансформира във фабрика за няколко марки на VW Group. Чешкият филиал, произвеждащ марката Skoda, се нуждае от нови индустриални мощности, само че и VW - от мощности за производството на модела Passat.
Най-късно до началото на септември Надзорният съвет на VW би трябвало да направи своя избор. " Състоянието на нещата е такова, че още няма дефинитивно решение на Надзорния съвет ", съобщи министър председателят на Долна Саксония Щефан Вайл. " Разбира се... това ще бъде икономическо решение, а не политическо ", добави Вайл.
България предлага на VW огромна индустриална зона отвън столицата София, покрай летището. Бившия терен на завода " Кремиковци " принадлежи на Българската първа капиталова банка и австрийската компания за недвижими парцели Soravia. Проблеми като замърсяването на почвата от някогашните стоманодобивни съоръжения на обекта са разрешими.
Това удостовери Матиас Колбекер, проектант и ръководещ шеф на бизнеса на Schwarzwald Kohlbecker Gesamtplan, които построиха доста автомобилни фабрики за Daimler, Audi и Jaguar Land Rover. " Парцелът може да бъде преустроен и по този метод също да се употребява без ограничавания за търговски цели ", споделя 53-годишният проектант, който е директно зает с планирането на вероятното местонахождение на завода на Volkswagen.
" На персонална среща с Борисов получихме уверението на премиера, че ще направи всичко, с цел да получи инвестицията ", споделя Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на автомобилния клъстер в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР