Българският премиер Бойко Борисов призова всички лидери на Балканите да

...
Българският премиер Бойко Борисов призова всички лидери на Балканите да
Коментари Харесай

Борисов: Егоизмът на Балканите ще засегне всички ни

Българският министър председател Бойко Борисов прикани всички водачи на Балканите да проявят разсъдък и да устоят на провокациите , които зачестяват в последно време. Това стана ясно след срещата на Бойко Борисов с президента на Сърбия Александър Вучич в босненският град Мостар, оповестиха от Министерски съвет.

На срещата бяха разисквани обстановката в района и развиването на инфраструктурните планове, които обезпечават съгласуваност сред балканските страни и останалата част от Европа, прецизираха от Министерския съвет.

" Обръщам се към нашите братя мюсюлмани, бошняци, хървати, сърби , целия район - да проявим разсъдък, тъй като следствията ще са единствено за Балканите. Изживяхме го . България се върна десетилетия обратно единствено поради войната. Не бива да бъдем егоисти, да мислим че един спор ще отмине някой от нас . За една секунда се разрушава, 20 години се възвръща... Мостар е хубаво място да се каже това ", съобщи Борисов.

 Вучич и Борисов желаят мир и разцвет за Балканите
Вучич и Борисов желаят мир и разцвет за Балканите

Всякакъв тип спор би върнал района 100 години обратно

Той напомни, че точно този град в Босна и Херцеговина е знак на войната отпреди 20-ина години , която спря развиването на района. Той беше безапелационен, че Европейски Съюз желае мир и непоклатимост на Балканите.

Българският министър председател Бойко Борисов е оптимист за идната Среща на върха в София за Западните Балкани, макар че някои страни не са признали Косово. " Надявам се да намерим път да се решат тези проблеми, тъй като на 17 май би трябвало да влезем в Съвета с оптимизъм, с решени проблеми . Ние, политическият хайлайф, сме виновни за това. Всичко друго е егоистично, всичко друго няма значение. Който го допусне, той ще завлече всички ", сподели Борисов.

През последните няколко години всички с наслада следим по какъв начин стопанската система и вложенията вървят нагоре. В едно нещо съм безусловно уверен - Европейски Съюз желае мир и разцвет на Балканите. За другите огромни играчи на интернационалната сцена - уповавам се да е по този начин, сподели Борисов на взаимната си конференция с Вучич .

Българският министър-председател уточни, че провокациите и споровете в района в последно време тревожат всички .
" Настроението не е оптимистично, по-скоро чувството е, че ни следва нещо неприятно, а преди няколко месеца не беше по този начин ", разяснява Борисов, визирайки случаите и словесните престрелки сред Сърбия и Косово, неналичието на единодушие по измененията в изборния закон на Босна и Херцеговина, напрежението към Кипър и Гърция, войната в Сирия.

Борисов приветства напъните на сръбския президент Вучич за опазване на спокойствието в преговорния развой с Прищина и на мир а. " Искрено се надявам, че и сътрудниците в Косово ще продължат в същия дух ", сподели министър председателят Бойко Борисов. Българският министър-председател увери, че ще потърси диалози по тематиката с президента на страната Хашим Тачи .

Президентът Вучич беше безапелационен, че страната му е за мир и непоклатимост в района и че Сърбия ще продължи да търси метод за намиране на компромис в решаването на проблемите сред Белград и Прищина. Той акцентира, че на Балканите не са нужни конфликти .
" Ще се боря за непоклатимост, няма да дремя ", сподели Вучич и добави, че ще желае интервенция на интернационалната общественост за опазване на мира в района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР