Българският премиер Бойко Борисов нанесе сериозен удар върху противниците на

...
Българският премиер Бойко Борисов нанесе сериозен удар върху противниците на
Коментари Харесай

Владо Бучковски: Нямаме по-голям съюзник в този момент от България

Българският министър председател Бойко Борисов нанесе сериозен удар върху съперниците на доближаването сред България и Македония. Това съобщи някогашният македонски министър-председател Владо Бучковски в изявление пред Георги Коритаров, написа БГНЕС.
Бучковски дефинира изявлението на българския министър председател пред телевизия „ Сител “, което бе обещано преди няколко дни, като протегната ръка. Посланията в него „ нанасят мощен удар, изключително в Македония, върху акцията на съперниците на доближаването сред двете страни “, сподели той. Подобна е и ролята на изявлението на българския евродепутат Андрей Ковачев пред уеб страницата мкд.мк
„ Със удовлетворение слушах изявлението на вашия министър-председател Борисов за телевизия Сител. Прочетох с внимание изявлението, което даде за mkd.mk евродепутатът Андрей Ковачев. Смятам, че те, със своите изявления потвърдиха нещо доста значимо, че в този миг ще е основна работата на експертната историческа комисия, която би трябвало да отговори на въпросите кои са тези персони и събития, които удостоверяват, че имаме обща история. Днес е несъмнено, че ние македонците приказваме на македонски език, който наподобява на българския, само че несъмнено македонският език е един от белезите на нашата еднаквост. Мисля, че който се пробва да ни уязви в нашия език и в нашата македонска еднаквост, в това число и в България, е съперник на доближаването сред нашите двата приятелски народа “, сподели някогашният македонски министър председател.
На въпрос дали в Скопие ще одобряват тезата, че в миналото сме били общ народ, Бучковски отговори: „ Според мен в случай че се тръгне от Договора за другарство и добросъседство, публично ние одобряваме, че сме имали обща история. Това е безспорен факт. Но изказванието, че ние в действителност сме един народ в две страни, в този миг, в Република Македония, в случай че се одобри тази теза, ще донесе повече вреди, в сравнение с изгода. Аз съм последовател на тези, които не са болшинство. Ние твърдим, че нямаме по-голям съдружник в този миг от Република България “.
В същото време той предизвестява, че би трябвало да бъдем доста деликатни, тъй като през последните няколко месеца се отвори място за всички тези, които се изплашиха от основаването на съюз сред Македония и България. „ И в случай че доста приказват за 30 години самостоятелност на Македония, не помнят, че …. мощната агитация отдалечи естествените съдружници, каквито са македонците и българите “, сподели Бучковски. Според него в исторически проект Сърбия и Гърция постоянно са се страхували от доближаването сред София и Скопие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР