Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки с остър коментар

...
Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки с остър коментар
Коментари Харесай

Джамбазки с остра позиция за „червените линии“ на Северна Македония

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки с изострен коментар по отношение на признатите от северномакедонския парламент „ червени линии “ за идентичността и езика в разногласието с България. В писмо до своите сътрудници в Европейския парламент, както и до външния министър на Германия Хейко Маас, Джамбазки написа:

„ Ако се съблюдават тези „ червени линии “, взаимната комисия България - Северна Македония, основана с Договора за добросъседски връзки през 2017 година, просто не може да действа. Първоначалната ѝ цел беше да позволи нерешени проблеми по въпросите, свързани с историята, културата, идентичността и езика. Но през цялото време северномакедонската страна неведнъж бойкотира комисията, защото не може да показа задоволително надеждни доказателства, основани на първоначални и вторични исторически източници, които да поддържат техните изказвания “.

Евродепутатът показва, че резолюцията за „ алените линии “ трансформира всевъзможни полемики, учредени на обстоятелства, документи и надеждни източници, в остарели и акцентира, че каквито и доказателства да бъдат показани, северномакедонската страна ще каже, че просто няма да разисква въпроса.

„ Тази последна тактичност очевидно удостоверява нашата позиция, а точно, че актуалната северномакедонска еднаквост се основава на историческа неистина посредством комплицирано основаване на държавна митология. Тук желая да заявя, че не отхвърляме държавната еднаквост на Северна Македония след 1944 година Не отхвърляме, че употребяваният от тях език е кодифицирана версия на западнобългарските диалекти, още веднъж през 1944 година Ние просто се противопоставяме на всевъзможни опити да бъдат откраднати елементи от нашата история, които са подкрепени от обстоятелства, приети от интернационалните историци. Доказуеми и неоспорими исторически обстоятелства, подплатени от обилие от исторически данни, идващи от авторитетни първоначални и вторични източници “, безапелационен е Джамбазки.

Той акцентира, че българската позиция по историческия въпрос не може и няма да се промени и това е различен неминуем факт, колкото и невежи, дезинформирани и необразовани евродепутати да бъдат мобилизирани от страна на Скопие в опит да се отбрани тяхната незащитима позиция по отношение на България. „ Без значение какъв брой „ червени линии “ приема Собранието в РСМ, ние няма да допуснем никакво разискване във връзка с нашата история… “, гласи позицията на заместник-председателя на Вътрешна македонска революционна организация.

Джамбазки напомни на сътрудниците си и на господин Маас, че Северна Македония е изгубила 30 години в разногласието си с Гърция и в този момент остава да изчакаме да забележим какъв брой повече време е подготвена да загуби, защитавайки необоримото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР