Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати въпроси до

...
Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати въпроси до
Коментари Харесай

Българският евродепутат Ангел Джамбазки с въпроси до ЕК за забавянето на плащанията по ПВУ

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати въпроси до Европейската комисия с искане за пояснение по отношение на аргументите за забавянето на заплащанията по Плана за възобновяване и резистентност в цяла Европа .

Към този миг осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност се бави на всички места, поради условието да бъдат задоволени всички претенции на Комисията, което постанова и преправяне на проектите .

Реакцията на Джамбазки идва точно в резултат на забавянето, подбудено от желанието на Европейската комисия да преразглежда националните Планове за възобновяване и механизмите за разходване на средствата. България има право на безплатни 5,69 милиарда евро , като до момента е получила единствено едно заплащане от 1,37 милиарда евро, което съставлява едвам 24% от плануванаъа сума . През миналата година не са получени никакви средства по Плана за възобновяване.

„ Припомням, че плановете, за които ще аплайват бенефициентите, без значение
дали това ще са частни компании, държавни или общински институции, би трябвало да бъдат
осъществени до края 2026 година Това би било спънка и риск за вложителите и институциите, които имат предпочитание да вземат участие “ , съобщи Джамбазки.

Трите въпроса, които евродепутатът задава към Комисията, са:

1. Смята ли Европейска комисия, че има опция Плана за възобновяване и резистентност да претърпи провал и да не извърши заложените цели?

2. Има ли създаден проект за деяние, в случай че плановете и промените не могат да бъдат осъществени?

3. Можеше ли да бъде избегнат този сюжет, в случай че водещата роля беше на националните институции, а не на европейските?

Европейската комисия е длъжна да отговори на въпросите в границите на шест седмичен период .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР