Българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев е бил на среща

...
Българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев е бил на среща
Коментари Харесай

Вашингтон добавя нови имена към списъка Магнитски след изборите на 11 юли?

Българският дипломат във Вашингтон Тихомир Стойчев е бил на среща с Грант Мърфи - консултант в департамента по финансови закононарушения и финансиране на тероризма в Министерството на финансите на Съединени американски щати в средата на предходната седмица. Срещата е била по искане на българската страна, оповестява ”, като се базира на свои дипломатически източници.

Самият Тихомир Стойчев за детайлности е отказал да разяснява тематиката. Основният въпрос, който се е разисквал по време на диалога им, е било искане на българската страна за повече изясненост по какъв начин Българска народна банка да действа с заемите, взети от лицата и компаниите, на които са наложени наказания по “ ”. И дали оказва значение фактът какъв брой време преди налагането им са били отпуснати заемите.
 Съединени американски щати привикали посланика ни, ще има ли още глобени по закона Магнитски? Съединени американски щати привикали посланика ни, ще има ли още глобени по закона " Магнитски "?
Посланикът на България в Съединени американски щати Тихомир Стойчев е бил поканен преди часове в американското финансово министерство, заяви “24 часа&r...

Американските специалисти са декларирали на българския дипломат, че няма никакво значение дали заемите са взети доста преди налагането на глобите, тъй като в тази ситуация става дума за корист с обществени запаси и това е единственото, което има тежест. От разискваното на срещата излиза наяве, че българските банки, коитo ca дали кpeдити нa компаниите, свързани със caнкциoниpaнитe лица, ще бъдат принудени да наложат процедура за пpeдcpoчнa изиcкyeмocт на средствата

Съветник Грант Мърфи също така е уверил българския дипломат, че процедурата по закона “Магнитски ” не е затворена и може да се чака прибавянето на още имена в черния лист. Съединени американски щати наблюдават деликатно дейностите на българската прокуратура, е било декларирано също на срещата. Източници от българското външно министерство потвърдиха, че от дипломатическата ни задача във Вашингтон е пристигнала закрита грама за срещата на дипломат Стойчев в американското финансово министерство, само че наличието на документа не може да бъде оповестено.

В сряда сутринта Министерството на външните работи публично посочи, че дипломат Стойчев не е бил канен в Министерството на финансите на Съединени американски щати, а “инициативата и възможни действия за уточняване на кардиналните положения по наложените на 2 юни 2021 година от Съединени американски щати ограничаващи ограничения са напълно на българската страна и се обуславят само от устрема към пълноценна и всеобхватна отбрана на националния интерес ”. От Външно допълниха, че България и Съединени американски щати са съдружници и стратегически сътрудници. Взаимодействието сред двете страни се реализира не под формата на еднократни актове, а в изискванията на поредни и съдържателни процеси. До този миг не са били връчвани имена на нови глобени български физически или юридически лица, допълниха още от министерството.

“ ” оповестява, че нови имена в листата на глобените най-вероятно ще има, само че те ще бъдат оповестени след парламентарните избори на 11 юли. Причината е, че американската страна не желае да бъде подозирана в интервенция във вътрешната политика на България. Подобна е била и позицията на служебното държавно управление на Стефан Янев, което също не желае да е страна в изборния развой, защото задачата му се изчерпва с организацията по честното му осъществяване.
 Ирена Кръстева изиска да бъде извадена от листата Магнитски, не била обвързвано лице с Пеевски Ирена Кръстева изиска да бъде извадена от листата " Магнитски ", не била обвързвано лице с Пеевски
Финансовият министър Асен Василев оповести, че Ирена Кръстева е подала молба да бъде извадена от листата за обвързваните лица със санкцио...

Междувременно българското държавно управление сътвори собствен черен лист с близо 100 компании и лица, които са свързани с тримата българи, глобени по “Магнитски ”. От него бе извадена гръцката “Интралот ”, която преди години имаше общ бизнес с Васил Божков. Проверка на “24 часа ” демонстрира, че към 30 юни в листата няма смяна. Бройката на компаниите и на хората, посочени в него, остава същата, не са вадени или добавяни нови имена. По неофициална, само че доказана информация, във финансовото министерсво са импортирани 12 претенции от компании и физически лица да бъдат извадени от българския лист. Решение по техните молби ще бъде взето при започване на идната седмица. Макар че глобите по закона се отнасят за лица и компании на територията на Съединени американски щати и номинално нямат деяние в нито една друга страна, в това число и България, те съставляват съществено терзание заради обстоятелството, че американски компании държат всички съществени разплащателни междубанкови системи. Затова и множеството банки в света се преценяват с тези наказания и са принудени да подхващат съответни дейности, с цел да не попаднат от своя страна под ударите на закона. Именно заради тази причина и управляващите в София започнаха дейности по инспекция на взаимоотношенията на всички държавни компании дали вършат бизнес със глобените, с цел да могат да бъдат защитени.

Ако държавни сдружения попаднат в листата, рискуват средствата им да бъдат замразени, всички непознати вложения към тях да спрат, а получените пари от непознати кредитни институции да станат изискуеми. Правителството е инструктирало държавните предприятия и структури да не вършат финансови преводи с лица от листата, а Българска народна банка издаде инструкции по какъв начин да се третират евентуални експозиции, заеми към такива лица и сметките им. Българска народна банка употребява пълномощията си като регулатор да изиска всички български банки да подхващат избрани дейности, с цел да бъде стеснен рискът за страната. На 2 юни Службата за надзор на задграничните активи към Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на трима българи - на предприемача Васил Божков, на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски и на Илко Желязков - някогашен заместник-шеф на Държавната организация за механически интервенции. В средата на юни Божков изиска да бъде премахнат от “Магнитски ”, а Делян Пеевски нае интернационална адвокатска адвокатска фирма, която да го съставлява в Съединени американски щати за оборване на включването му в глобите листи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР