Българският посланик в Москва Атанас Кръстин беше извикан днес следобед

...
Българският посланик в Москва Атанас Кръстин беше извикан днес следобед
Коментари Харесай

Кремъл заплаши с „неприятни последици“ тези, които изгонили руските свещеници от България

Българският дипломат в Москва Атанас Кръстин беше извикан през днешния ден следобяд в съветското министерство на външните работи, за му бъде деклариран съдбоносен митинг по отношение на експулсирането от страната ни на трима съветски свещеници.

Според външнополитическото ведомство изгонването на предстоятеля на Подворието на Руската православна черква в София и на двама чиновници на Подворието е станало „ под фиктивен претекст и кощунствена и оскърбителна форма “, оповестява БНР.

Действията на българските управляващи се дефинират като „ антируска провокация, която ще има неприятни последствия най-много за нейните основатели “.

По-рано през днешния ден стана ясно, че софийски свещеници ще правят богослуженията в храма „ Св. Николай Мирликийски “ в София, прочут повече като Руската черква.

От Софийската света митрополия оповестиха, че това е станало със заповед на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. Именно под юрисдикцията на епархията се намира храмът, който беше затворен след скандал. При него ДАНС изгони трима съветски свещеници, за които се счита, че съставляват опасност за националната сигурност.

Държавата е подготвена да спомага за възобновяване на богослуженията в храм „ Св. Николай Мирликийски ” в София, съобщи министър председателят акад. Николай Денков.

Министър-председателят е в контакт със Светия синод на Българската православна черква по проблема и е декларирал готовността на страната да спомага за възобновяване на богослуженията в храма, в случай че това е в нейните пълномощия и Светият синод сметне за належащо.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР