Българският посланик в Аржентина – Стоян Михайлов, и ректорът на

...
Българският посланик в Аржентина – Стоян Михайлов, и ректорът на
Коментари Харесай

Ректорът на Морско училище обсъди в Аржентина международното сътрудничество на Антарктида

Българският дипломат в Аржентина – Стоян Михайлов, и ректорът на Висшето военноморско учебно заведение " Никола Й. Вапцаров “ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, се срещнаха в аржентинската столица Буенос Айрес с главнокомандващия на Военноморските сили на Аржентина – адмирал Карлос Мария Алиеви. Това стана преди отпътуването им за българската антарктическа база " Свети Климент Охридски “ на остров Ливингстън, като част от последната група от 32-рата българска антарктическа експедиция, оповестиха от Морско учебно заведение.

В диалога беше маркирано развиването на съдействието сред военноморските сили на България и Аржентина с помощта на годишните български антарктически експедиции и спомагателните благоприятни условия за взаимоотношение след включването в експедициите на научноизследователския боен транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий “, който сега е на задача на Антарктида за повторно.

Посланик Михайлов и адмирал Медникаров благодариха за скъпата логистична поддръжка от Аржентина за българските полярници.

Обсъдена беше програмата на българския полярен транспортен съд през актуалната експедиция. Посланик Михайлов насочи покана към адмирал Алиеви да се причисли в тържествената стратегия в Комодоро Ривадавия в провинция Чубут, планувана при прекъсването в града на кораба " Св. св. Кирил и Методий “ в средата на февруари, на път назад за България. Пристигането на българския транспортен съд се чака да съвпадне с отбелязването на годишнината от основаването на града на 23 февруари 1903 година и дава опция да бъде дадена по-голяма видимост на историческите връзки сред България и Аржентина. В Комодоро Ривадавия живее една от най-старите и добре проведени български общности в Латинска Америка, с над стогодишна история, чието културно сдружение носи името " Св. св. Кирил и Методий “, като българския боен научноизследователски транспортен съд.

Адмиралите Медникаров и Алиеви разискаха и опциите за присъединяване на Аржентина в планове на програмата DEEP на НАТО, отдадена на рационализиране на военното обучение.

Посланик Михайлов поздрави адмирал Алиеви за назначението му отпред на аржентинската армада и означи, че срещата толкоз скоро след встъпването му в служба е явен знак за особено внимание към България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР