Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов завърши на 19-то

...
Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов завърши на 19-то
Коментари Харесай

Цолов остана далеч от точките в основния старт на Каталуния

Българският водач във Формула 3 Никола Цолов приключи на 19-то място главната конкуренция от петия кръг за сезон 2023, който се организира на пистата „ Каталуния “ край Барселона.

Пилотът на АРТ Гран При започва от 19-та позиция на стартовата решетка, след проблемите си от петъчната подготовка, само че загуби четири позиции в първите завои. Цолов остана от външната страна на първата крива, което разреши на Кайо Колет, Кейлън Фредерик, Томи Смит и Оли Грей да го изпреварят.

Впоследствие българският играч прогресира с две места, след контакта сред Леонардо Форнароли и Люк Браунинг на четвъртия завой, който на практика извади и двамата от конкуренцията. Заради този удар и спрелия на пистата болид на Браунинг надпреварата бе обезвредено с колата за сигурност.

След нейното отдръпване в края на шести тур Никола съумя да завоюва още едно място, изпреварвайки Смит в прекъсването за първия завой в десетата обиколка. След като се оправи с австралиеца Българския лъв бързо догони и Грей, само че не съумя да нападна английския играч на Карлин, защото от самото начало той разполагаше с DRS, с помощта на съществуването на съотборника на Никола Фредерик, който се движеше директно пред Грей.

Все отново Цолов прогресира с още едно място преди финала, само че това се случи, след контакт сред вторият му съотборник Грегоар Соси и Оливър Гьоте, след който Соси спука гума и потъна до дъното на класирането. Така българският играч приключи уикенда на „ Каталуния “ с 19-та позиция в главната конкуренция.

Победата в надпреварата бе за стартиралия от полпозишъна испанец Пепе Марти, който не срещна никакви проблеми в хода на дистанцията от 25 обиколки и победи с 4.4 секунди пред Франко Колапинто. Тройката добави шведският играч Дино Беганович, който обаче ще бъде разследван поради един случай с Цолов още преди старта. Двамата ще би трябвало да се явят пред комисарите поради случай сред тях в алеята пред боксовете.

В генералното класиране водач с 92 точки продължава да бъде четвъртият от днешното съревнование Габриел Бортолето, втори с пасив от 24 е днешният победител Марти, а тройката с закъснение от 31 точки от водача добавя Беганович. Никола Цолов продължава да има нулев точков актив, като той заема 20-та позиция в общото нареждане.

Сезон 2023 във Формула 3 продължава след месец със стартовете на пистата „ Ред Бул Ринг “ в Австрия.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР