Българският пилот Никола Цолов бе въвлечен в поне три контакта

...
Българският пилот Никола Цолов бе въвлечен в поне три контакта
Коментари Харесай

Няколко контакта провалиха второто състезание на Никола Цолов в Австралия

Българският водач Никола Цолов бе замесен в най-малко три контакта в хода на второто съревнование от Формула 3 на пистата „ Албърт парк “ в Австралия, които на практика не му оставиха никакъв късмет да се пребори за място в зоната на точките в главната конкуренция в Мелбърн.

Първият случай, в който присъединяване имаше Цолов, пристигна още във втория от общо 23 тура, когато Мари Боя (МП Моторспорт) обърка метода за бързия девети завой и са удари в българския играч и Кристиан Менсъл (Кампос). Този случай и злополуката на Франко Колапинто (МП Моторспорт) на петия завой по-рано в същата обиколка доведоха до излизането на колата за сигурност, която остана на трасето до края на петия тур.

Още преди тя да се прибере в бокса пристигна и вторият контакт с присъединяване на Цолов. В опита си да загрее по-добре своите гуми българинът спря малко по-агресивно за третия завой, което изненада съотборникът му в АРТ Гран При Кейлън Фредерик, който на собствен ред не съумя да реагира в точния момент и се удари в Цолов. След този контакт Фредерик напусна конкуренцията със счупено предно дясно окачване, до момента в който Никола продължи присъединяване си на 13-та позиция в класирането.

В третата обиколка след подновяването на конкуренцията Цолов загуби няколко позиции в първата половина на обиколката при битката си с Рафаел Виягомес (Ван Амерсфоорт). Тази борба коства движение на българина, който в прекъсването за 11-я завой в същата обиколка бе ударен и от водача на Шаруз Роберто Фария, като след този контакт Цолов потъна до дъното на класирането.

В последна сметка той съумя да стигне до 19-та позиция на финала, само че поради наказване от 10 секунди бе класиран 21-ви. Санкцията най-вероятно бе дадена на българския играч поради случая му с Виягомес, който по този начин и не бе още един. Във всички други произшествия, в които Цолов бе забъркан, той изрично бе „ жертвата “ и няма логичност да бъде наказван за тях.
 Никола Цолов завоюва три позиции часове след финала на спринта в Мелбърн Никола Цолов завоюва три позиции часове след финала на спринта в Мелбърн
Иначе начело стартиралият от полпозишъна Габриел Бортолето (Трайдънт) завоюва своята втора победа от началото на сезона във Формула 3. Бразилецът направи едно безгрешно съревнование, в което от самото начало трябваше да се отбранява от втория съотборник на Цолов Грегоар Соси, който обаче по този начин и не съумя да извърши същинска офанзива. В последна сметка швейцарецът финишира втори и записа най-бързата обиколка, а подиума добави Габриеле Мини (Хайтек).

В генералното класиране във Формула 3 след първите два кръга за година закономерно водач с 58 точки е спечелилият от главните надпревари в Бахрейн и Австралия Бортолето. Бразилецът има задатък от цели 20 пункта по отношение на заемащия втората позиция Соси, а топ 3 с 32 точки добавя Дино Беганович (Према), който през днешния ден финишира едвам осми. Никола Цолов е 19-ти в общото нареждане без нито една точка в своя актив.

Третият спортен уикенд във Формула 3 за 2023 година ще се организира на пистата „ Имола “ в Италия по време на Гран При на Емилия-Романя сред 19 и 21 май. Преди това за водачите ще има общо четири дни за проби, първите два ще бъдат на „ Каталуния “ в Испания на 13 и 14 април, а другите два ще са на „ Имола “ на 18 и 19 април.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР