Българският патриарх Неофит се надява с Божията помощ да се

...
Българският патриарх Неофит се надява с Божията помощ да се
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Обичаме братята македонци, с Божия помощ ще помогнем на църквата

Българският патриарх Неофит се надява с Божията помощ да се подкрепи процеса на признание на автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, който той дефинира като едно „ положително начинание “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Ще се молим Бог да бъде нашият асистент в това положително начинание! Ние обичаме братята македонци и с тях ще бъдем радостни и честиви! За доста години! “, сподели българският патриарх Неофит, отговаряйки на въпрос на БГНЕС по какъв начин ще подпомогнем Вселенската патриаршия при разрешаването на въпроса с автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия.

Патриарх Неофит взе присъединяване в тържествената литургия по случай празника на Света Марина, който се състоя в едноименния храм, който се намира в двора на Софийската митрополия. В храма се бяха събрали десетки богомолци. По случай празника Негово Светейшество патриарх Неофит поздрави всички българи и ги прикани: „ Да обичат вярата си! Да обичат всички, които са възлюбени в Христа! “.

На днешния ден православната черква уважава Света Марина. Тя е родена в Антиохия Писидийска и е била щерка на сановник идолопоклонник. Едва 16-годишна е била убита страдалчески. В българските национални вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е настойничка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на престол, като лявата й ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст.

Имен ден на 17 юли имат Марин, Марина, Маринела. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР