Българският патриарх Неофит разпореди богослуженията в страната да не бъдат

...
Българският патриарх Неофит разпореди богослуженията в страната да не бъдат
Коментари Харесай

Църквите остават отворени за молитви, но ще се избягва допир между вярващите

Българският патриарх Неофит разпореди богослуженията в страната да не бъдат прекъсвани поради епидемиологичната конюнктура. Това излиза наяве от предписание на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по отношение на епидемиологичната конюнктура в страната и заплахата от заразяване с ковид - COVID-19.

За да се избегнат всевъзможни предпоставки за заразяване от ковид, на вярващите и безвредното положение на храмовете, се предлага при богослужения при опция да се заобикаля персонален досег сред вярващите.

В разпореждането е посочено, че всички храмове на територията на Софийска епархия ще бъдат отворени и в тях да се правят избраните за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования. Богослуженията няма да се прекъсват, както и на всеки искащ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, няма да му бъдат отказвани под претекст от боязън за заразяване с ковид.

„ Светите Тайни не могат да бъдат преносители на болест или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно излекуване и здраве “, се показва в разпореждането.

Болни, които не могат да посетят храма, при предпочитание за Свето Причастие могат да бъдат причастявани със изсъхнало Свето Причастие, като се вземат съответните ограничения от свещенослужителите за това. При благословение, в случай че вярващите имат терзание, би трябвало да се желае благословение с реверанс. При опция би трябвало да се заобикаля персонален досег сред вярващите.

Трябва да се употребяват дезинфектанти и да се поддържа отлична хигиена. Подовете на храмовете би трябвало да се почистват непрекъснато със съответните дезинфектанти, а иконите да се забърсват след всяко поклонение и целуване.

Разпореждането показва още: да се отстранен всички изкуствени цветя, причина за прахообразуване. Килими, пътеки и други ще се почистват постоянно. Столове, пейки и други места за сядане да се дезинфектират на няколко часа. Ще се слагат напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време. Болните би трябвало да заобикалят визити на публични богослужения, като се отдадат на молитва и коленопреклонение в своя дом, с цел да не станат проводник за заразяване на други вярващи.

„ Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател, Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български “, се показва още в разпореждането.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР