Българският патриарх Неофит празнува днес рожден ден. Той е роден

...
Българският патриарх Неофит празнува днес рожден ден. Той е роден
Коментари Харесай

ЧРД на българския патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит чества през днешния ден рожден ден. Той е роден в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров. От 1959 година учи в Софийската духовна семинария и Духовната академия, а от 1971 година до 1973 година е на специализация в Московската духовна академия. На 1 септември 1973 година е назначен за учител по източно църковно пеене при Духовната академия.

Подстриган е за духовник на 3 август 1975 година в Троянския манастир с името Неофит. Постепенно пораства в църковната подчиненост, като в това време става ректор на Духовната академия, а по-късно декан на Богословския факултет на СУ.

В интервала 1983 - 1990 година Неофит е помощник на Шесто ръководство на Държавна сигурност за битка с идеологическата измама с псевдоним Симеонов.

През 2001 година Неофит е титулуван русенски митрополит. След кончината на патриарх Максим на 10 ноември 2012 година Неофит е избран за наместник-председател на Българската православна черква. На 24 февруари 2013 година на Патриаршеския изборен църковен събор е определен за патриарх.

Във връзка със 70-годишния му празник през 2015 година е почетен от президента Росен Плевнелиев с медал „ Стара планина “ първа степен за изключителния му принос към България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР