Българският паспорт на Бърнард Текпетей се превърна в поредна тема,

...
Българският паспорт на Бърнард Текпетей се превърна в поредна тема,
Коментари Харесай

Васил Колев: Как така Текпетей е в Лудогорец от 2021 г., а вече е спортист от национален интерес?

Българският паспорт на Бърнард Текпетей се трансформира в поредна тематика, дискредитираща правото в спорта у нас, защото ганаецът обитава в България от едвам една година, а към този момент се употребява с правата на пълновръстен европейски жител. Бившият ръководител на Тръст „ Синя България “ - Васил Колев, се включи в обществения спор, заставайки на страната на спортния управител Николай Жейнов, който пръв зададе няколко неуместни въпроса към държавните органи и притежателите на Лудогорец.

Колев разгласява в обществените мрежи позицията си, като уточни част от критериите, при които потвърден задграничен спортист може да кандидатства за българско поданство. Едно от изискванията е той да е обитавал в страната ни най-малко 5 години. Друго пък гласи, че националният селекционер на България би трябвало персонално да е изискал сходна процедура, с цел да употребява даден състезател в тима си.

„ Лудогорец има по мемоари едно над 10 играчи с български паспорт, без да са българи. И единствено 2-3 са играли в националния тим. Лудогорец е частна компания и никога не е народен интерес. Национален интерес е да дадеш паспорт на Армен Назарян и той да те зарине със златни медали “, даде за образец спортният активист.

Бърнард Текпетей идва в Лудогорец през януари 2020 година чартърен от отбора на Шалке 04. През юли 2021 година правата му публично са изплатени против €900 хиляди За този интервал той изиграва 71 мача за „ орлите “. Любопитно е също по този начин, че през 2017 година взема присъединяване в Купата на африканските народи с отбора на Гана. Именно този факт прави възможностите му да играе за България невъзможни, тъй като ФИФА не разрешава даден футболист да сменя националната си принадлежност, в случай че е записал и 1 минута в формален мач за даден народен тим.

Това безспорно повдига доста въпроси към българския паспорт на ганаеца, изключително с оглед обстоятелството, че Лудогорец има единствено шестима състезатели, които са родени в България. Тези, които идват от страни, които са членки на Европейския съюз, нямат проблем да играят у нас, само че с сходен проблем се сблъскват играчите отвън тази група. Към днешна дата това са общо осем души и то без да броим тези с двойно поданство. Те на собствен ред са 13 спортисти, като включително са и натурализираните българи Текпетей, Вандерсон, Алекс Сантана, Сисиньо и Игор Пластун.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР