Българският първенец Лудогорец е на 27-о място по приходи от

...
Българският първенец Лудогорец е на 27-о място по приходи от
Коментари Харесай

"Лудогорец" е спечелил над 19 млн. евро от европейските турнири през миналия сезон

Българският отличник " Лудогорец " е на 27-о място по доходи от Шампионската лига за предишния сезон, демонстрира отчетът на УЕФА. Разградчани са получили 18.752 млн. евро за присъединяване си в груповата фаза на Шампионската лига през сезон 2016-17, когато се класираха на трето място в компанията на " Арсенал ", ПСЖ и " Базел ".

По-малко от българският първенец са получили тимове от ранга на " Спортин " (Лисабон), " Динамо " (Загреб), " Базел ", първенецът на Русия тогава ЦСКА (Москва), " Динамо " (Киев) и белгийският " Брюж ".

Към приходите от Шампионската лига, " Лудогорец " получава и още малко над 602 хиляди евро от присъединяване си в Лига Европа. Разградчани се класираха на 1/16-финалите, завършвайки трети в групата си в Шампионска лига, само че отпаднаха от датския " Копенхаген " след 1:2 в София и 0:0 като посетител. От присъединяване в този кръг " Лудогорец " получава 500 хиляди евро, а 102 хиляди евро се поставят от маркет пула (основно телевизионни права – бел. ред.).

Най-голямата част от приходите от Шампионската лига идват от бонуса за присъединяване. От сезон 2016-17 европейската централа усили на 12.7 млн. евро базовата сума, която всички 32 клуба участници взимат за влизането си в групите. При предходното присъединяване на " Лудогорец " през сезон 2014-15 бонусът за влизане беше 7.8 млн. евро.

За трите си равенства в групата (1:1 и 0:0 с " Базел ", и 2:2 с ПСЖ), " Лудогорец " взима 1.5 млн. евро. УЕФА премира точка в Шампионската лига с 500 хиляди евро, а победа с 1.5 млн. евро. Малко над 2.5 млн. евро идват от маркет пула.

Въпреки че игра с тимове като " Арсенал " и ПСЖ, " Лудогорец " е на дъното по доходи от телевизионните права, тъй като маркет пулът се дефинира за територията на страната. Единствено хърватския " Динамо " има по-малък доход по този индикатор – съвсем 2.3 млн. евро.

В приходите на " Лудогорец " не е отразена продажбата на билети. Това е по този начин, тъй като парите влизат непосредствено в касата на клуба. По устав обаче всеки тим от Шампионската лига регистрира % от прихода от билети пред УЕФА.

" Лудогорец " имаше сред 20 и 30 хиляди фенове в мачовете си с " Арсенал " и ПСЖ на стадион " Васил Левски ", което носи спомагателни съществени средства на клуба.

" Лестър " изпревари " Реал " (Мадрид)

През сезон 2016-17 " Реал " (Мадрид) сграбчи рекордната си 12-а европейска купа, само че това не изстреля испанския клуб на върха в класацията по доходи. Изненадващо или не Кралския клуб е едвам на трето място.

За предишния сезон " Реал " (Мадрид) получава малко над 81 млн. евро от УЕФА ". От тях най-вече – 26 млн. евро са от маркет пул и 15.5 млн. евро за спечелването на трофея.


© Associated Press

" Лестър " дебютира в Шампионската лига през предишния сезон и е клубът с втори максимален доход.

Пред европейския клубен първенец е " Лестър ", който получава 81.681 млн. евро. " Лисиците ", които завоюваха купата във Висшата лига през сезон 2015-16, а при дебютното си присъединяване в Шампионската лига стигнаха до четвъртфиналите имат рекорден доход по отношение на всички останали британски тимове. За информация " Тотнъм " е получил едвам 44 млн. евро, " Манчестър сити " малко над 50, а " Арсенал " - 64.5. Освен " лисиците ", " артилеристите " са единствения британски тим, който влиза в Топ 10.

Повече от половината доходи на " Лестър " от УЕФА са от маркет пула – 49 млн. евро. Това се дължи на рекордната сума, която BT Sport извади за правата да излъчва мачовете на британските тимове в Шампионската лига. За интервала 2015-2018 тя беше на стойност 1 милиарда евро. От идната година всички британски клубове ще взимат още повече, тъй като BT Sport пребори Sky с оферта от 1.2 милиарда паунда.

Първенец по доходи в Шампионската лига е " Ювентус ". Финалистът от шампионата нямаше огромен триумф в мача за купата и беше победен с 1:4 от " Реал ", само че е единствен, който получава над 100 млн. евро.

Точната сума, която УЕФА ще преведе на " бианконерите " е 110.434 милиона. Както и при " Лестър " повече от половината от парите са от телевизионните права. " Ювентус " получава съвсем 59 млн. евро от маркет пул. Освен
бонуса за присъединяване, в допълнение 11 млн. евро има и за присъединяване във финала.

Италинските тимове са втори по доходи от маркет пул, с помощта на договорката, която " Медиасет " имаше за правата в Шампионската лига. Медийният колос, благосъстоятелност на Силвио Берлускони заплати 700 млн. евро за интервала 2015-2018, а през предишния сезон от това бяха облагодетелствани единствено два тима - " Ювентус " и " Наполи ". Неаполитанците отпаднаха още на осминафинал, само че все пак са на четвърто място по доходи – 66 млн. евро.

В Лига Европа предстоящо най-вече пари е получил първенецът " Манчестър юнайтед ". УЕФА превежда на " алените дяволи " 44 млн. евро. Сумата е съвсем тройно по-голяма от това, което получава финалистът " Аякс ". Клубът от: " Амстердам " е с 16.1 млн. евро.

Общо сумата, която от УЕФА разпределят за участниците в двата европейски шампионата за предишния сезон е 1.81 милиарда евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР