Българският парламент ще инициира среща на високо равнище между Европейския

...
Българският парламент ще инициира среща на високо равнище между Европейския
Коментари Харесай

Проблем на Европа. България ще инициира среща между ЕС и Турция за контрола на границата

Българският парламент ще инициира среща на високо ниво сред Европейския съюз (ЕС) и Турция. Това сподели ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов след диалога си с ръководителя на Великото национално заседание на Турция Мустафа Шентоп.

По-рано двамата парламентарни ръководители разговаряха уединено. България поема ангажимент да бъде хазаин на срещата, на която да бъдат разисквани миграцията, контролът на границата и вероятно облекчение на визовия режим за турски жители.

По думите на Рашидов на територията на Турция има близо 4 млн. мигранти. " Необходимо е да седнем дружно и да решим общия ни въпрос, това е проблем на Европа ", сподели Рашидов за мигрантския напън по границата.

" Обсъждахме и постигнахме координация, че с присъединяване на парламентите на други страни може да бъде проведен интернационален конгрес по въпросите на миграцията ", добави той.

Рашидов сервира цветя на Паметника на жертвите на опита за прелом на 15 юли 2016 година в обособената за това зона в постройката на Великото национално заседание.

Анкара упреква живеещия в Съединени американски щати просветител Фетхуллах Гюлен в организирането на несполучлив опит за прелом против Ердоган през 2016 година Тогава стартират всеобщи чистки против така наречен " гюленисти ", последователи на Гюлен.

Новината идва ден откакто министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и на енергетиката Росен Христов посетиха страната за повторно. В началото на месеца Турция посети и президентът Румен Радев, който се срещна с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, с цел да беседват за границата.

Контролът на общата граница сред България и Турция беше един от претекстовете Австрия да се на приемането на България в Шенген по-рано този месец.

" На границата сред България и Турция убиват служители на реда, това са доста съществени обстановки, по този начин както има трагични подиуми на границата сред Унгария и Сърбия. ", сподели австрийският канцлер Карл Нехамер.

Част от делегацията, отпред на която е Рашидов, са ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, ръководителят на ПГ „ Български напредък “ Стефан Янев, заместник-председателят на ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски и народните представители Даниел Лорер (ПГ „ Продължаваме промяната “), Сезгин Мехмед (ПГ на ДПС) и Николай Дренчев (ПГ „ Възраждане “).
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР