Българският отбор по кану-каяк ще участва с 30 състезатели на

...
Българският отбор по кану-каяк ще участва с 30 състезатели на
Коментари Харесай

30 български състезатели се включват в Световното по кану-каяк за юноши

Българският тим по кану-каяк ще взе участие с 30 състезатели на идното Световното състезание за юнуши, което ще се организира в Пловдив. В конкуренцията под български байрак ще се състезават 18 гребци до 23 години и 12 юноши и девойки.

Изпълнителният шеф на Българската федерация по кану-каяк Евелина Петрова разгласи, че организацията на надпреварата върви по проект и от Международната федерация по кану-каяк досега нямат никакви забележки.

„ Ще се постараем да бъдем съвършени домакини. До момента изпълняваме всички условия и като се изключи че прогнозата е за неприятно време през седмицата, всичко друго върви добре. Очакваме доста мощни резултати по време на надпреварата, защото пловдивският канал е един от най-бързите в света “, сподели Петрова и още веднъж благодари на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив за съдействието при организацията на шампионата.

Евелина Петрова добави, че наклонността в Международната федерация по кану-каяк е оттук насетне шампионати от най-голям сан да се дават единствено на домакини, които разполагат с втори гребен канал. Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков удостовери, че това важи и за Международната федерация гребане, която към този момент отхвърли едно домакинство на Пловдив – Световното състезание за мъже и дами до 23 години и за мъже и дами в неолимпийските дисциплини през 2020 година В момента се чака решение на Върховния административен съд по делето, което екологични организации водят против построяването на втори гребен канал. Ако то бъде в интерес на Община Пловдив, е допустимо първата копка за построяването на втория канал да бъде направена по време на Световното състезание по гребане за мъже и дами през септември.

„ Вече стана традиция Община Пловдив да провежда надпревари от най-голям сан. Ние инвестирахме доста в реновирането на канала и прилежащите площи и до момента отзивите за нашите семейства бяха отлични. Вярвам, че ще е по този начин и в този момент. Естествено, всяка година има разнообразни провокации. През 2017 година шампионатите по кану-каяк и гребане бяха единствено през няколко дни, в този момент пък наоколо до гребната се организира фестивалът Hills of Rock. Докато едните разглобяват подиуми, другите построяват нужните уреди по канала. Но, както постоянно, организацията е на равнище “, сподели Титюков.

Многократният медалист от международни и европейски шампионати за юноши Ангел Кодинов ще взе участие на 1000 и 200 м едноместно кану.

„ Очакванията ми са целият тим да се показа добре. Поставил съм си цел, която ще преследвам, само че ще разглася дали съм я постигнал след надпреварата. В момента съм здрав след прекарания вирус и съм подготвен за съревнование “, сподели Кодинов и одобри предизвикването да запише авансово задачата си и да разкрие тайната при реализирането й.

Организаторите оповестиха, че поради провеждането на шампионата придвижването към гребната база ще бъде лимитирано.

Поради предстоящите неприятни метеорологични условия откриването на Световното състезание е преместено в зала „ Колодрума “. Събитието е в 18.30 часа на следващия ден (25 юли).

Над 1200 състезатели от 69 страни са подали поръчки за присъединяване на Световното състезание по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и дами до 23 години, което ще се организира в Пловдив от 26 до 29 юли. България ще бъде показана от  21 лодки, които ще вземат участие в 24 дисциплини.

Това е трето огромно състезание, което родната централа провежда за последните 3 години. През 2016 година гребният канал в Пловдив одобри Европейския шампионат за юноши, девойки, мъже и дами до 23 години, а през 2017 година – континенталното състезание мъже и дами.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР