Българският олимпийски комитет (БОК) очаква около 20 квоти за зимните

...
Българският олимпийски комитет (БОК) очаква около 20 квоти за зимните
Коментари Харесай

БОК очаква 20 квоти за игрите в Пьончан

Българският олимпийски комитет (БОК) чака към 20 квоти за зимните игри в Пьончан през 2018 година За пръв път от олимпиадата в Албервил през 1992 година България ще бъде с цялостен състав от 10 души в биатлона - пет мъже и пет дами.

Водещите български състезатели в сноуборда Радослав Янков (алпийски дисциплини) и Александра Жекова (бордъркрос) също имат сигурни квоти за Пьончан. Останалите очаквания за са ориентирани към алпийските ски, ски бягането, ски скока, спускането с шейни и ски скока.

" Очакваме състав от към 20 спортисти и делегация към 40-42 души. Надяваме се идните стартове в Световните купи бъдат сполучливи за нашите състезатели. Дано броя да се запълни по този начин, както ние предвиждаме ", сподели генералният секретар на БОК Белчо Горанов на конференция във връзка откриването на ски сезона.

От българската федерация по ски обявиха, че приоритет през новия сезон са зимните игри в Пьончан и стартът от Световната купа по сноуборд в Банско през януари. " Това са двете в действителност огромни цели, които са сложени като приоритет пред нашите спортисти за този зимен сезон. Логично подготовката е насочена към взимане на оптимално огромен брой квоти за Пьончан и за едно положително показване ", сподели президентът на федерацията Цеко Минев.

 Генералният секретар на БОК Белчо Горанов (вляво), президентът на БФСки Цеко Минев (в средата) и генералният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков (вдясно)
© LAP.bg

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов (вляво), президентът на БФСки Цеко Минев (в средата) и генералният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков (вдясно)

Олимпийските игри в Пьончан и стартовете в Банско са приоритет в зимните спортове и за Министерството на младежта и спорта (ММС), сподели генералният секретар на ММС Асен Марков.

" Предстои доста сериозен зимен сезон. Нашите цели в целия олимпийския цикъл са реализиране на оптимален брой квоти във всички спортове във федерацията. Системата е много комплицирана, има още много стартове до 20 януари, които ще разрешат на всички да покажат своя най-много ", сподели вицепрезидентът на ски федерацията Георги Бобев.

По думите му има капацитет за още една квота в сноуборда - на Теодора Пенчева в алпийските дисциплини. Бобев чака и трима български представители в алпийските ски - Алберт Попов, Камен Златков и Мария Киркова.

" Тримата организираха сериозна подготовка и са подготвени за сезона. В ски бягането чакаме сред трима и четирима състезатели - най-хубавият ни бегач Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов при мъжете, при дамите с благоприятни условия са Нанси Окоро и Антония Григорова ", изясни вицепрезидентът на БФСки.

Според него може да се чака олимпийска квота и от Владимир Зографски в ски скока. " Едва ли има някой, който да не е осведомен с сложния път на Влади към върха. От този сезон той се готви в нова конфигурацията, с нов треньор - словенеца Матияз Жупан, който е притежател на орден от Калгари. Ще разчитаме доста на стартовете в Световната купа, които стартират още този уикенд в Русия. Надяваме се Влади да показва своя капацитет. Той го демонстрира на тренировки, има доста мощни резултати, нека да ги развие в спортна конюнктура и да реализира по този начин мечтаните от него резултати ", сподели още Бобев.

Другата вяра е Никола Чонгаров. Най-успешният български играч в алпийските ски сред 2005 и 2014 година, който беше знаменосец на церемонията по закриването на игрите в Сочи, пробва да завоюва квота в една от новите дисциплини - ски кроса, която дебютира през 2014 година

" С цената и на доста персонални старания, и с поддръжката на федерацията той се бори за квота в един доста конкурентен спорт като ски кроса. Предстои му доста сериозна стратегия. Само през декември има шест старта от Световната купа в този спорт ", сподели още Бобев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР