"Българският офицер трябва да има съзнанието, че е лидер в

...
"Българският офицер трябва да има съзнанието, че е лидер в
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Българският офицер трябва да има самочувствието на лидер в обществото

"Българският офицер би трябвало да има съзнанието, че е водач в българското общество. Имайте самочувствието на водачи в обществото, а освен в подразделенията, в които служите ". Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов в поздравлението си към курсантите от випуск „ Александровски “ на Националния боен университет (НВУ) "Васил Левски " във Велико Търново през днешния ден, 26 юли. "Предайте знанията и уменията си на своите подчинени ", добави министър Каракачанов. "Благодарен съм ви на първо време като българин и по-късно като министър на защитата, че преди 5 години избрахте пътя на българския офицер ", сподели още министър Каракачанов.

"Вашата работа е тежка, в някои случаи - рискова. Но тя е благородна. Това е работа за отбрана на българската нация и страна. По вашия път са минали десетки хиляди мъже и дами. На тях се крепи българската страна ", акцентира министър Каракачанов.

"Във ваше лице виждам утрешната Българска войска, която би трябвало да посрещне провокациите на бъдещето ", съобщи заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев. На базата на своя 34-годишен боен опит той се обърна към випускниците с думите, че би трябвало да се стремят към отлична военна и специфична подготовка, да бъдат потребни на системата и да са подготвени да носят отговорност.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави и завършващите сержантския лицей с думите: "Вие имате извънредно значима задача: да осъществявате връзката сред командира и бойците. Бъдете образец с професионалните си качества и нравствени качества ".

Началникът на НВУ бригаден военачалник Пламен Богданов акцентира, че над 160 офицери и 30 сержанти влизат в редиците на Българската войска през днешния ден. Това е най-големият брой офицери в редиците на Въоръжените сили в последните години. "Административният и университетският състав на НВУ с горделивост демонстрираме на българското общество, че Българската войска има ново попълнение добре подготвени, знаещи и можещи младежи ", съобщи бригаден военачалник Пламен Богданов.

В слово-отговор отличникът на випуска лейтенант Иван Пърчев благодари на преподавателите за професионализма и търпението и на родители и близки на курсантите за поддръжката. Благословия към завършващите насочи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. За да изпратят новите офицери в тържествения за тях ден във Велико Търново пристигнаха още доста висши военни, представители на локалната и държавната власт, доста близки на курсантите.

Награди от министъра на защитата Красимир Каракачанов получиха първенецът на випуска курсант-старшина Иван Пърчев, както и приключилите с тапия „ Отличен “ курсант-старшина Иван Радоев, курсант-старшина Михаел Павлов, курсант-старшина Станислава Павлова, курсант-старшина Калоян Атанасов, курсант-старшина Милен Георгиев, курсант-старшина Ивайло Тодоров, курсант-старшина Георги Цурев. Отличен беше и първенецът на курса за придобиване на професионална подготовка по военно дело офицерски претендент 2-ри клас Николай Николов.

От името на началника на защитата награди получиха тримата първенци на випуска на Професионалния сержантски лицей към НВУ – младши сержант Димитър Андонов, младши сержант Диана Бонева и младши сержант Мая Димитрова.

В отговор на въпрос на публицисти министърът на защитата Красимир Каракачанов разяснява отхвърленото несъгласие на президента върху ратификацията на договорите за новите самолети. Според него дебатът в българското общество по тематиката е бил задоволително изчерпателен и то е добре осведомено. "Като министър на защитата мен ме интересува Българската войска да е добре въоръжена, със модерно въоръжение ", съобщи министър Каракачанов.

По думите му разноските по капиталовия план на Военновъздушните сили няма да се отразят по никакъв метод на другите два модернизационни плана - на Сухопътните войски и на Военноморските сили. "Една от най огромните неточности в предишното е да се подкрепя модернизацията единствено на един тип въоръжена мощ ", уточни той и назова спекулации изказванията, че тези разноски ще се отразят и върху приходите на военнослужещите.

За нов шеф на НВУ е препоръчан полковник Иван Маламов, сега пълководец на 110-и полк. "Идеята ми е да се промени досегашната процедура във Военния университет да се изпращат хора, които са най-после на кариерата си. Моята упоритост е да изпращаме тук ръководители, които да са в средата на кариерата си и да пазят и развиват младите български офицери ", уточни министър Каракачанов. Процедурата по координиране на кандидатурата на полковник Иван Маламов към този момент е в ход.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР