Българският Национален план за възстановяване и устойчивост е готов и

...
Българският Национален план за възстановяване и устойчивост е готов и
Коментари Харесай

От соларни панели за бита до медицински хеликоптери: За какво България ще похарчи близо 13 млрд. лева от ЕС?

Българският Национален проект за възобновяване и резистентност е подготвен и Страната ни кандидатства за сумата от 12.9 милиарда лв., които би трябвало да се влеят в родната стопанска система през идващите години. Ресурсът ще задейства спомагателни 8.1 милиарда лв., които ще усилят общия стопански подтик за България до сумата от 21 милиарда лв., оповестяват от Министерството на стопанската система.

Българският проект съдържа 59 капиталови плана и 46 промени, които би трябвало да бъдат осъществени до 2026 година. Представяме някои от по-интересните проекти за вложения и промени.
Инвестиции
Страната ни възнамерява да влага 878 млн. лв. във ВЕИ централи със предпазване на сила. Предвижда се построяването на най-малко 1.7 GWм мощ от нови фотоволтаични и вятърни централи.

Планът включва вложения в слънчеви съоръжения за битова приложимост. Предвидени са 140 млн. лв. за финансиране на фотоволтаични системи или слънчеви системи за битово отопление.

1.8 милиарда лв. се плануват за енергийна успеваемост на постройките. България желае да подкрепи надълбоко и изцяло реновиране на жилищни, обществени и бизнес здания за реализиране на най-малко 30% енергийна успеваемост.

Планът планува създаване на система за даване на съвременна и квалифицирана незабавна здравна помощ по въздух от и до всяка точка на страната, която включва закупуване на 5 медицински хеликоптера. Предвидената сума за този план е 86 млн. лв. .
 Само България и Нидерландия към момента не са показали проект за възобновяване в Еврокомисията Само България и Нидерландия към момента не са показали проект за възобновяване в Еврокомисията
България и Нидерландия, и двете със служебни държавни управления, са единствените страни от Европейски Съюз, които към момента не са показали своите национа...

107 млн. лв. са планувани за създаване на мрежа от високотехнологични центрове в цялата страна за диагностика и лекуване на мозъчно-съдови болести, както и за образование за лекари. Сумата отделена за центрове за лекуване на инсулти е 107 млн. лв..

527 млн. лв. са планувани за вложения в създаване на високоскоростна цифрова инфраструктура. Целта е да се обезпечи високоскоростна мобилна съгласуваност по основни транспортни коридори, както и да се усъвършенства покритието в обитаемоте места с фокус към периферни, едва обитаеми и селски региони.

480 млн. лв. са заложени за възобновяване, модернизиране и основаване на лабораторни комплекси и среда за повишение на интереса към науките и технологиите, както и за създаване на народен STEM център за образование на учители, възпитаници и студенти.
Реформи
Предвижда се промяна на закона за противопоставяне на корупция . Ще бъдат подхванати стъпки в областта на анти-корупцията, за повишение на отчетността на основния прокурор, както за законодателството за лобизма.

Повече обществена правдивост посредством актуализиране на обезпечения най-малък приход, планува проекта на страната ни. За задачата ще бъде въведен деференциран най-малък приход в размер 30% от линията на бедността , които да обезпечава равномерен преход на системата за обществено подкрепяне от съществуващия механизъм към обвързването на месечните помощи с линията на бедността.
 Новият План за възобновяване и резистентност - защо желаеме най-вече пари от Европейски Съюз Новият План за възобновяване и резистентност - защо желаеме най-вече пари от Европейски Съюз
Най-много средства по Плана за възобновяване и резистентност са планувани що се отнася до стълба „ Зелена България ” –...

Предвижда се ускорение на електрификацията на колите в страната посредством създаване на зарядна инфраструктура.

Планът залага цел за поощряване на предприемачеството. Това ще стане посредством въвеждане на ново комерсиално сдружение в Търговския закон, ускорение на доброволната разпродажба на компании, въвеждане на стартъп визи и възстановяване на нормативните условия за отдалечена работа.

Предвижда се основаване на държавно дружество „ Конверсия на въглищни района. Чрез него ще бъде осъществена рекултивация на освободените площи от миннодобивната активност и преобразуването на терени за ново индустриално предопределение с назначение на служащи и чиновници, чиито контракти с енергийни и минни сдружения са прекъснати.

Предвижда се стимулирането на произвеждане на електрическа енергия посредством ВЕИ . За задачата ще бъде понижена административната тежест при присъединението и оперирането на ВЕИ. Ще има опция за основаване на енергийни кооперативи и дефиниране на оборудванията за предпазване на сила в закона.

Изискванията на Европейски Съюз към националните проекти за възобновяване задължава да бъдат заложени планове в зелени инициативи, които да съставляват дял не по-малък от 37% от общата сума за всяка страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР