Българският национален отбор по тенис е напълно готов за мача

...
Българският национален отбор по тенис е напълно готов за мача
Коментари Харесай

Капитанът за Купа Дейвис: Излизаме мотивирани да си свършим работата срещу Южна Африка

Българският народен тим по тенис е изцяло подготвен за мача против Южна Африка в шампионата за Купа " Дейвис ", увери капитанът Валентин Димов.

България ще бъде хазаин на дуела от Световна група II на международното отборно състезание за мъже в петък и събота (16-17 септември) в Българския народен тенис център в София. Националите ни упражняват в комплекса в Борисовата градина от края на предходната седмица.

" Настроението в тима е много положително. Започнахме нашия предварителен лагер в неделя. Най-важното е, че всички са здрави. Намират се в добра спортна форма. От няколко дни следим тренировките на тима на Южна Африка. Използваме и централния корт, който има доста усъвършенствания и наподобява ужасно. Всичко е наред и сме подготвени за мача ", показа Димов по време на днешната конференция.

Победителят в мача сред България и РЮА ще се класира за плейофите за влизане в Световна група I през 2023 година Българският треньор е сигурен, че огромният залог няма да повлияе отрицателно на състезателите, а в противен случай - ще бъде един спомагателен тласък.

" Не бих споделил, че ще има в допълнение напрежение. Когато момчетата са на корта, не мислят за това какъв ще бъде резултатът от тяхната победа, а мислят само каква ще бъде тяхната игра. Освен това момчетата са експерти и са привикнали да се оправят с такива обстановки и да играят напрегнат. Ще излезем изцяло стимулирани, с цел да си свършим работата по най-хубавия метод ", добави той.

Заедно с капитана в срещата с медиите взе участие и водачът на националния ни тим Димитър Кузманов (№162 в международната ранглиста). Освен него в състава са включени Александър Лазаров (№332), Александър Донски (№587) и Пьотр Нестеров (№877). В подготвителния лагер по специфична покана на капитана Димов през цялата седмица се включват също Габриел Донев (№895) и младите гении Янаки Милев (18 г.), Илиян Радулов (17 г.).

" Подготовката върви по проект. Имаме всичко належащо, предоставено от българската федерация по тенис. Както и треньорът сподели, всички момчета са здрави, което е най-важното. Другото значимо нещо е, че има повече юноши, в сравнение с преди мача с Парагвай. Това доста ме радва, тъй като за тях това е скъп опит. Опитваме се да следим тима на Южна Африка, откогато са пристигнали, тъй като нямаме доста информация за тях. Особено за техните играчи на сингъл. Но мисля, че към този момент придобиваме нужната визия ", показа първата ни ракета Кузманов.

Относно самия иден дуел Мико съобщи, че мястото в международната класация на състезателите не е от голяма важност.

" Очаква ни сложен и тежък мач, тъй като мачовете за Купа " Дейвис " постоянно са такива. В тях тенис качествата не са най-важни. Важни са други фактори, изключително психическите. Най-важна е желанието и битката на корта, а не това какви качества притежаваш или пък мястото ти в ранглистата. Така че безусловно всички се готвим за тежък мач, който е и доста значим за нас ", добави той.

В състава на гостите от Африка са записани единствено трима тенисисти, от които опит на професионално равнище има единствено експертът на двойки Рейвън Клаасен (№73 в света на двойки). На сингъл капитанът Кристо ван Ренсбург ще разчита на двама от най-талантливите играчи в колежанската лига на Съединени американски щати - Филип Хенинг и Лейтън Кронйе.

" Благодарим за топлото посрещане. Първо би трябвало да ви кажа, че се храним доста добре. Кухнята тук е страхотна и към този момент посетихме няколко забележителни местенца с впечатляващо меню. Хората са доста отзивчиви. Аз съм доста щастлив, че се виждам тук с моя остарял другар Пол Макнами. Ние сме играли един против различен преди доста години ", обърна се Ван Ренсбург към българските медии.

Капитанът на южноафриканците дефинира българския тим като любимец на доктрина, само че подсказа, че ще разчита на детайла на изненадата.

" Тенисът е доста забавен спорт. Ако приказваме на хартия, България е любимец. Но когато имаш играчи от колежанската лига, които нямат ранкинг, в действителност това може да е преимущество, тъй като другите не ги познават и не знаят какво да чакат от тях. Освен това мачовете са във формат два от три сета и този по-къс формат значително изравнява силите ", счита той.

Първата ракета в отбора на РЮА Филип Хенинг пък показа, че ще се сблъска с най-високо ранкираните тенисисти, против които в миналото е играл.

" Това е моят четвърти мач с националния тим за Купа " Дейвис " и съм доста разчувствуван да съм тук. Не съм играл доста от дълго време на клей корт, може би от четири години. Така че ми лиши известно време да привикна, само че към този момент се усещам добре. За мен е чест да представям страната си още веднъж. Очевидно първата ракета на България Димитър Кузманов е първокласен състезател. Той е постигнал доста. За да съм почтен, не знам доста за останалите момчета във вашия тим. Със сигурност за мен предстоят два доста тежки мача на сингъл, против доста мощни противници. Вероятно това ще са най-високо ранкираните тенисисти, против които в миналото съм играл. Но аз нямам самообладание да се боря с тях до край. "

Мачът сред, първият от които стартира в 13:00 часа. В събота първо ще се изиграе срещата на двойки от 11:00 часа, а по-късно и ответните два сингъла. на централния корт в БНТЦ.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:
Instagram:
Фейсбук:
LinkedIn:
TikTok:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР