Българският национален отбор по футбол ще бъде във втора урна

...
Българският национален отбор по футбол ще бъде във втора урна
Коментари Харесай

България във втора урна на Лига С при жребия за Лигата на нациите

Българският народен тим по футбол ще бъде във втора урна на Лига С на новото издание на шампионата Лига на нациите на УЕФА, разгласи европейската централа. Тимът ни приключи на втора позиция в предходното издание, когато при към този момент някогашния селекционер Младен Кърстаич съставът приключи с победи над Гибралтар и над Република Северна Македония като посетител. Именно тези резултати слагат националите във втората урна, а не в третата.

Жребият за идващото издание ще се тегли на 8 февруари, а в Лига С 16-те тима ще бъдат разпределени в четири групи по четири тима. Новото тази година е, че освен първите тимове ще се изкачват в Лига В. късмет ще има и за заелите 2-ите места, които ще играят плейоф на разменено посещение с предпоследен отбор от съответната група на Лига В.

Единствената неизясненост в Лига С е дали в четвърта урна ще бъде Гибралтар или Литва. Двата отбора ще се срещнат в пряк мач през март, който ще дефинира кой остава в третото равнище на шампионата и кой слиза в четвъртото. Това се постанова поради следващото изваждане на съветския народен тим от интернационалния футбол в резултат на войната, която тази страна води против Украйна.

Разпределението в урните значи, че България няма по какъв начин да се падне в една група с тимовете на Азербайджан, Косово и Фарьорските острови. За момента УЕФА не е прецизирала календара, само че сигурно мачовете ще стартират в първата седмица на септември 2024 година. При жребия в Лига С ще бъде взета и една специфичност от политически темперамент – тимовете на Армения и Азербайджан няма по какъв начин да бъдат изтеглени в една група.

Разпределение на урните за Лига на нациите в Лига С:

Първа урна: Румъния, Швейцария, Армения, Люксембург

Втора урна: Азербайджан, Косово, БЪЛГАРИЯ, Фарьорски острови

Трета урна: Република Северна Македония, Северна Ирландия, Кипър

Четвърта урна: Беларус, Литва или Гибралтар, Естония, Латвия.

Разпределение на урните в другите дивизии

Лига А:

Първа урна: Испания, Хърватия, Италия, Нидерландия

Втора урна: Дания, Португалия, Белгия, Унгария

Трета урна: Швейцария, Германия, Полша, Франция

Четвърта урна: Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия

Лига В:

Първа урна: Австрия, Чехия, Англия, Уелс

Втора урна: Финландия, Украйна, Исландия, Норвегия

Трета урна: Словения, Република Ирландия, Албания, Черна гора

Четвърта урна: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан.

В Лига D са включени останалите шест страни, които са на последните места в ранглистата на УЕФА. Те ще бъдат разпределени в две групи по три тима и спечелилите в тях ще се изкачат в по-горната дивизия. Това са съставите на Молдова, Малта, изгубилият от баража Гибралтар – Литва, Андора, Сан Марино и Лихтенщайн.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР