Българският народ гласува за промяна с наказателен вот за системните

...
Българският народ гласува за промяна с наказателен вот за системните
Коментари Харесай

Гласувахме за промяна, но зад кулисите винаги дебне подмяна

Българският народ гласоподава за смяна с углавен избор за систематичните партии. Бойко Борисов поде звук за следващата замяна, като стартира обръщението си с " Честита победа ". Трябва да ви отчайвам, господин Борисов, само че не сте победили. От изявлението на Любен Дилов-син след " триумфа " доста ясно пролича, че никой в ГЕРБ не чества.
Да, ГЕРБ към момента е първа политическа мощ. Няма по какъв начин да бъде другояче по няколко аргументи. Като се стартира от раздутата държавна администрация, която всеобщо гласоподава за Борисов и се стигне до обстоятелството, че само Цветан Цветанов е директен съперник за същия електорат, който преследва Бойко Борисов.
Не по този начин стоят нещата при опозиционните партии. Нека да създадем най-простата сметка. Коалицията ГЕРБ-СДС взе 26.18% от гласовете на гласоподавателите, които отидоха до урните. Същевременно партията на Слави Трифонов " ИТН ", " Демократична България ", протестното дуо и Мая Манолова, мандатоносителя на Божков - БНО и " Възраждане " взеха сумарно 37,23% от гласовете. И тук даже не слагаме гласовете за Българска социалистическа партия, които де факто също са и против Борисов.
Дори и досегашните сътрудници на Борисов от Вътрешна македонска революционна организация да бяха минали 4% преграда, това още веднъж нямаше да бъде задоволително за съставяне на държавно управление на Борисов. Оттук нататък всевъзможни сладки приказки за победа на ръководещите са безусловно несъстоятелни. Наказание обаче получиха освен те, само че и парламентарната съпротива в лицето на Българска социалистическа партия. Социалистите за следващ път се трансфораха в комфортното опрощение за неуспеха на ГЕРБ. Но в случай че в Българска социалистическа партия има разумни (демографски) аргументи за слабия резултат, то при ръководещите нещата напълно се коренят във водената политика.
Колкото до фиаското на Българска социалистическа партия, то е напълно резонно и намира почва в застаряващия електорат. Българска социалистическа партия изпусна момента да откри път към младите български жители и заплати сурова цена за това. Посланията на левицата останаха неразбираеми и непознати за тях, макар някои привидно изцяло рационални обещания, като помощ за младите фамилии да вземем за пример. Обикновените хора не престават да свързват социалистите с фигури като Румен Гечев, които не се радват на добра социална известност. Българска социалистическа партия стана жертва на сбърканата си тактика, във връзка с лицето и визията на партията. Въпреки ясно декларираната си опозиционност в Народното събрание, вотът на жителите сподели изрично, че те сложиха Българска социалистическа партия в позицията на систематична партия, която не виждат като опция. Въпреки подмяната на компрометирани фигури като Георги Гергов, от левицата не откриха задоволително персони, които хората да припознаят. А такива образци има. Във Велико Търново младият и перспективен кадър на социалистите Явор Божанков сподели, че не всичко е изгубено за левицата, само че е необходим пресен лъх.
Наказания получиха и другите партии, които гласоподавателите преглеждат като статукво в предходния парламент. Това са ВМРО-БНД на Каракачанов, обединяването на Марешки и Симеонов, " Атака " на Волен Сидеров и даже Цветан Цветанов, който въпреки и в нова групировка, още носи воденичния камък " " на гърба си.
Стигаме и до новите политически играчи. Не е доста тъкмо Мая Манолова да бъде окачествена по този начин, само че митингите легитимираха нейното завръщане на политическата карта. Ако би трябвало да съм почтен до дъно, тя ненапълно го заслужи с работата си като омбудсман, а и беше единствената, която сподели храброст да излезе пред протестиращите против политическия Франкенщайн на Орешарски - тогава, когато беше част от това ръководство. Едва ли някой разумен човек има вяра, че точно тя е предложила Пеевски за началник на ДАНС, само че въпреки всичко нейното политическо минало продължава да тежи в доста аспекти - тъй като щом сподели това за Пеевски, значи умерено идва въпросът а беше ли подвластна да го каже и по какъв начин по този начин е самостоятелна в този момент? Голяма част от българските гласоподаватели още изпитват разумни подозрения дали новата групировка също няма да влезе в дебрите на политическото сметкаджийство.
Големият победител на изборите несъмнено се споделя " ИТН " на Слави Трифонов. Стратегията антисистемност сработи чудесно за шоумена, само че сърфирането по гребена на вълната е краткотрайно събитие. Оттук нататък за екипа му следва доста сложна задача. Първата от тях е да откри с кого да работи. Дори и най-върлите поддръжници на Слави надали имат вяра, че и при нови избори той ще има задоволително поддръжка за личен кабинет. Към този миг единственият вид за държавно управление наподобява точно мандат на " ИТН ", в коалиция с групировката на Манолова и Хаджигенов, както и " Демократична България " плюс поддръжка от страна на Българска социалистическа партия. Заявеното от Трифонов предпочитание да няма никаква форма на поддръжка със социалистите обаче насочва обективно към нови избори.
Другият вид, колкото и неуместен привидно да е той, наподобява да е коалиция сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Сумарно такова държавно управление би имало легитимност, тъй като събира над 50% от гласовете на гласоподаватели. Но това би бил по-грозен Франкенщайн даже от Тройната коалиция на Национална движение „Симеон Втори", Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Освен това този вид наподобява изключен, до момента в който Корнелия Нинова е отпред на левицата. Той би провокирал голямо публично неодобрение, цивилен митинги, вътрешни митинги в Българска социалистическа партия и нова политическа дестабилизация.
Стигаме и до другата значима част от пъзела, която се назовава " Демократична България ". " Умните и красивите ", както ги назовават в общественото пространство (кой иронично, кой не), имат много сериозна поддръжка измежду младите българи. Сред гласоподавателите им обаче има много необичайно " присмиване " на " чалгаря " Слави Трифонов. Но действително видяно точно Слави Трифонов е тяхната евентуална ракета-носител за влизане във властта. При един повишен резултат от страна на шоумена на възможни последващи избори, " Демократична България " е най-логичният сътрудник за общи дейности.
Дори и да се стигне до сходен кабинет, актуалните ръководещи са способни да слагат извънредно доста подводни камъни, в случай че бъдат разположени принудително като съпротива. Нещо, което даже опитни политици като Корнелия Нинова и Волен Сидеров изпитаха на гърба си. Бъдещи нови избори отварят и още две много забавни благоприятни условия. Скритият от социолозите избор за мандатоносителя на Васил Божков сподели сериозен капацитет и нищо чудно при нови избори да доведат жадния за реваншизъм предприемач до Народното събрание.
Другият забавен състезател с неразбираемо политическо държание и прикрит капацитет е партията на Костадин Костадинов - " Възраждане ". Опитите на прокуратурата да я заличи в последна сметка може да донесат съществени политически дивиденти на до неотдавна непознатата групировка. Умората в обществото от противоепидемичните ограничения и ясната позиция против тях, както и неналичието на компрометирани фигури в организацията, също са в положение да я докарат до място в Народното събрание. Трябва да се регистрира, че това е една от дребното обединения, които усилиха поддръжката си по отношение на предходните избори.
Евентуално влизане на тези две партии в Народното събрание към този момент дефинитивно би преконфигурирало салдото на силите. В България страхът от непознатото постоянно е намирал солидна почва, само че тези избори са показателни, че отвращението от систематичните играчи е достигнало неподозирани високи. За две неща обаче Бойко Борисов е изцяло прав. Той е умел и отракан в политическите игри и при действителен опит да бъде демонтиран сегашният модел, е кадърен да даде доста сериозен отпор.
Второто е, че в действителност да управляваш не е същото като критикуването, а Борисов събра и опит, и експертиза в това - не може единствено с калинки да бъдеш толкоз години министър-председател. Корупционните модели и практики обаче са пуснали толкоз дълбоки корени, че тяхното унищожаване е извънредно комплициран развой. Той изисква с изключение на дълбочинно познаване на проблематиката и голям брой почтени и смели хора, които да гледат в една посока, която не е тази на персоналното облагодетелстване. Всеки един от тези хора би трябвало постоянно да си напомня " Приказка за стълбата " на Смирненски. Защото видят ли в дрипльовците добре облечени тълпи и чуят химни от устите им, значи към този момент са сключили договорката с Дявола. И единствено са се заканили да се изплезят на модела, само че са станали част от него.
И най-после две думи за задкулисието. Вероятно ви е направило усещане, че в този коментар няма нищо за Движение за права и свободи. Ако ГЕРБ няма изгода от разчупването на настоящия модел, то в Движение за права и свободи към този момент са един ход напред. На партията на Доган беше отдаден един от знаковите ми политически мнения, озаглавен неслучайно ".
Всъщност - няма модел Борисов. Премиерът е просто представителната фигура на едно доста крепко и добре структурирано задкулисие, за което ние имаме нищожна информация. Това е пъзелът, който в реалност управлява България. И той не е от някакви митични генерали в пенсионна възраст, а действен и чудесно осведомен.
Ако желаете да видите бъдещето, към което Движение за права и свободи изпреварващо към този момент се движи, изгледайте деликатно това видео.

След това прегледайте и какво ви показва Световният стопански конгрес. Няма да сбъркате - забавно е. И може да ви разшири мирогледа. Но е значимо да четете сред редовете.
Автор: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР