Българският народ е трудолюбив и когато си честен с него,

...
Българският народ е трудолюбив и когато си честен с него,
Коментари Харесай

Младен Маринов: Българският народ е трудолюбив и не очаква чудеса от нас

Българският народ е работлив и когато си почтен с него, той не чака чудеса да се случат от през днешния ден за на следващия ден. През предишното лято полицията не позволи безредици и си свърши работата. Подадох оставка, с цел да предотвратя обвиняванията против сътрудниците. Това съобщи в изявление пред Dir.bg Младен Маринов, някогашен министър на Министерство на вътрешните работи и претендент народен представител от ГЕРБ. Той споделя още за какво се е съгласил да влезе още веднъж като лидер в листата на партията, опровергава с обстоятелства изказванията, че е станал министър с поддръжката на Движение за права и свободи, приказва по какъв начин ще реши, в случай че бъде определен за народен представител, проблемите на хората от Софийска област и какво ще направи ГЕРБ за битка с корупцията.

- Г-н Маринов, очаквахте ли да оглавите листа на ГЕРБ, откакто преди този момент се наложи да напуснете Министерство на вътрешните работи?

- Когато предишното лято подадох оставка и напуснах Министерство на вътрешните работи, имах потребност от отмора и да премисля значимите неща в живота. Причината бе, че над 30 години бях в системата на Министерство на вътрешните работи. Преминах всички стъпала в тази система - от редови полицейски патрул на улицата до най-високата професионална позиция - тази на основния секретар. После, когато бях определен от Народното събрание за министър, даже и като част от политическото управлението на министерството, отново останах в системата. Така че през лятото на предходната година за първи път действително се озовах в ролята на ченге, излязло в пенсия. Допълнително се разболях от COVID-19 и някак, напълно естествено, през времето, в което бях в изолираност и под карантина, се приготвих за смяната в живота ми.

После пристигна поканата за диалог от премиера и водач на Политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов. От него разбрах, че членове на партията от цялата страна са ме номинирали за претендент за депутат от гражданската квота на ГЕРБ. За мен всички тези номинации бяха самопризнание за свършената работа от екипа ми - първо като основен секретар, а след това и като министър на вътрешните работи, през целия управнически мандат на третия кабинет на Бойко Борисов. В този смисъл, решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ да оглавя листата в София-област и да бъда втори в Ловеч - района, в който е родната ми Ябланица, не ме изненада. И отговорът на Вашия въпрос е, че - да, след диалога ми с премиера Борисов чаках да бъда повдигнат за претендент за народен представител, само че не знаех какво ще бъде окончателното решение на Изпълнителната комисия.

 Снимка: Булфото

- Как приехте отправените обвинявания през юли 2020 година за връзки с Движение за права и свободи? Промени ли се животът ви тогава и чувствате ли се в този момент оправдан?

- Краткият отговор на този въпрос е в протокола на Народното събрание от деня, в който през септември 2018 година бях определен за министър на вътрешните работи. Според резултатите от вота, за моята кандидатура са дали своят вот 126 народни представители от ГЕРБ, " Обединение патриоти " и " Воля ". Срещу мен са дали своят вот всички депутати от Движение за права и свободи, както и тези от Българска социалистическа партия. Та, това са връзките ми с Движение за права и свободи. Мисля си, че са изцяло ясни.

По тематиката с реабилитирането, не мисля, че тази дума е напълно точна. Не съм бил наказван от който и да било, с цел да се нуждая от реабилитация. Причината една изключително креслива, само че малобройна групичка, да ми лепи етикети за връзки с политически партии е доста елементарна. Както през юли край Росенец, по този начин и по време на митингите в София българската полиция съумя да резервира гражданския мир. Полицаите не разрешиха на разнообразни групи екстремисти да нахлуят било в частна благосъстоятелност, предизвиквайки етническо напрежение, било в държавни институции, причинявайки вандалски вреди като тези, на които станахме очевидци при щурма на Капитолия във Вашингтон, да вземем за пример. У нас тези вреди се ограничиха единствено до фасадите на някои институции, измежду които беше и централната постройка на Министерство на вътрешните работи.

Край Росенец обстановката бе извънредно взривоопасна поради агресивното държание на избрани групи лица. Тяхната цел не бе да стачкуват спокойно, а да търсят вълнения и конфликти с полицията и симпатизантите на Движение за права и свободи. Ако бяхме позволили сходен конфликт, митингът рискуваше да бъде оцапан с кръв, а последствията за етническия мир в страната щяха да бъдат дълготрайни. Тогава полицията и нейните ръководители на всички равнища си свършихме работата, което озлоби против нас избран кръг политически лица, изключително гръмогласни по медиите. Това пък провокира и реакцията на партийните деятели на ГЕРБ. За да понижа общото напрежение и натиска против държавното управление, поех политическа отговорност и подадох оставка. В идващите месеци стана пределно ясно, че тогава сме били обект на нападателна медийна акция до момента в който просто сме си вършели работата - както при Росенец, по този начин и в София, когато служителите на реда освен охраняваха институциите и техните представители, само че на 2 септември станаха и обект на груба експанзия, заплашваща живота им.

Категоричен съм, че през цялото лято на предходната година полицията не позволи безредици и си свърши работата, както би трябвало. Нямаше полицейски неточности нито по време на антиправителствените митинги, нито при защитата на Росенец. Аз напуснах, тъй като не желаех да има обвинявания към сътрудниците. Приех да поема отговорността и да подам оставка.

 Снимка: ГЕРБ

- Вие сте лидер от гражданската квота на ГЕРБ на листата на обединението ГЕРБ-СДС за 26 МИР - София област. Какви са най-спешните за решение проблеми на района?

- Българският народ е работлив и когато си почтен с него, той не чака чудеса да се случат от през днешния ден за на следващия ден. През седмицата, в която съумях да направя първата си обиколка из района на София-област, си сложих една задача - да чувам доста деликатно. Хората желаят елементарни, човешки неща, които са изцяло естествени за бита ни в XXI век. Те чакат от политиците да имат положителни пътища, да имат чиста и качествена вода в домовете си. Това са неща, които нито са прищявки, нито са искания. Агенция " Пътна инфраструктура " и общините по места отделят запас, с цел да обезпечат по-добра досегаемост до обитаемоте места. Даваме си сметка, че свързаността е доста значима и в действителност се поставят големи старания всяка година стотици километри пътища да бъдат рехабилитирани или построени. Наличието им ще разреши на хората да си живеят в родните домове и в това време, по бърз и безвреден метод, да стигат до своята работа. Дори в пандемията от COVID-19 кабинетът на Борисов не спря осъществяването на този собствен ангажимент.

За страдание, 10 години не стигат, с цел да се компенсира голямото неуважение към ВиК-сектора през времето на прехода. В последните 4 години държавното управление внезапно смени метода към този бранш и сътвори особено сдружение, чиято цел е да работи за възстановяване на водната инфраструктура. Но, с цел да се навакса изоставането, са нужни над 10 милиарда лв.. Ресурс, който не може да бъде обособен в границите на една календарна година. Въпреки това държавните управления на премиера Борисов благодарение на средствата от европейската взаимност направиха доста за построяването на пречиствателни станции както за питейни, по този начин и за отпадни води. В доста градове бяха осъществени плановете за създаване на воден цикъл. Подновиха се и стратегиите за създаване на язовири за питейни води. Този развой ще продължи в идващите години като моите старания ще бъдат в посоката това да се случи и в общините от района на София-област.

Вярвам, че това са предпочитаните браншове и вложенията в тях би трябвало да продължат, с цел да подобрим живота на хората.

- С какво може да допринесете за района, в случай че бъдете определен? Какви са вашите цели в политиката?

- Професионалната ми кариера беше подчинена напълно в работа на обществото - гарантирането и опазването на реда, сигурността и спокойствието на хората. Това е специалност, която постоянно ще бъде в мен и ще мога да оказвам помощ с опита си на по-младите сътрудници. Но към този момент от позицията на депутат, в случай че, несъмнено, получа доверието на гласоподавателите от София-област.

Спокойствието и сигурността на хората постоянно ще бъдат на дневен ред. Искам качеството на живот освен в района, само че и в страната да се усъвършенства. Затова ще се постарая да дам цялата си сила, с цел да бъдат хората спокойни и сигурни, че законодателят и страната са с тях.

Вече ви загатнах какви са главните претенции, които чух по време на срещите си, и ще положа всички старания, с цел да разреша тези проблеми.

- Какво към момента не е направено за справяне с корупцията и престъпността в България?

- Винаги има какво още да се желае за възстановяване на битката с корупцията и престъпността. Но във връзка с превъзмогването на тези проблеми страната ни е направила съществени стъпки, което проличава и от края на мониторинговите отчети на Европейската комисия за България.

Въпреки това в нашата предизборна платформа е планувано създаването на кардинално нова идея за битка с корупцията и на нов антикорупционен кодекс.

Що се отнася до престъпността, то за 4-годишния интервал на мандата се следи трайна наклонност към намаляването й, в това число и на така наречен " битова престъпност ". Постигнахме устойчива наклонност на понижаване на убийствата, кражбите, грабежите и похищенията по отношение на моторните транспортни средства. В същото време се усили разкриваемостта на тези закононарушения. В тясно взаимоотношение с прокуратурата ликвидирахме телефонните измами, които тормозеха доста възрастни хора в страната. Чувствително намалихме и случаите на принуждение над възрастни хора в дребните обитаеми места.

Тези положителни резултати се дължат на мобилните полицейски екипи и на близо 2000 нови служители на реда, които, както обещахме през 2017 година, бяха назначени единствено през първите 2 години на мандата в дребните и приблизително огромни обитаеми места.

През същия интервал се следи и понижение на убийствата и увеличение на тяхната разкриваемост. Броят на записаните убийства понижа с повече от 30% като през 2017 година, 2019 година и 2020 година бяха разкрити всички убийства като се изключи едно.

 Снимка: Булфото

- Ще попречи ли коронавирусът на изборната интензивност?

- За една година се научихме да живеем с тази пандемия и се надявам с напредването на имунизацията да си върнем естествения живот. След една година знаем доста повече по какъв начин да се пазим, по какъв начин да съблюдаваме отдалеченост и да се грижим освен за самите нас, само че и за нашите близки. Вярвам, че в случай че хората имат предпочитание да гласоподават, ще отидат и ще го създадат.

Важно е да гласуваме, с цел да може на следващия ден да пожелаваме от избраниците ни да ръководят като извършват предизборните си обещания. И аз приканвам хората да имат дейна гражданска позиция, в случай че желаят да имаме гражданско общество, а не просто критикари.

Агитационен материал на Политическа партия ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР