Българският народ е оцелявал тогава, когато е бил единен. Ако

...
Българският народ е оцелявал тогава, когато е бил единен. Ако
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Българският народ е оцелявал тогава, когато е бил единен

Българският народ е оцелявал тогава, когато е бил обединен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ - имаме своите герои и своята славна история - имаме и своето бъдеще. Това съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов в словото си през днешния ден при разкриване паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия на площад "Свободата " в Плевен.

Вицепремиерът бе посрещнат с военни почести с присъединяване на Националната гвардейска част. В празничното си слово той уточни, че "паметникът е повдигнат в възхвала на българските войни от Девета пехотна Плевенска дивизия, които проливаха кръвта си за освобождението на останалите под турско иго български земи в Македония и Тракия, а по-късно в Първата международна война отдаваха живота си за обединена България и нейната самостоятелност ".

"Този монумент е за актуалните генерации, увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите предци. Българската страна има потребност от такива монументи. Ние сме длъжни да увековечаваме нашите герои, тъй като българският народ е оцелявал тогава, когато се е борил и когато е бил обединен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ - имаме своите герои и своята славна история - имаме и своето бъдеще. Нека това да бъде една от поуките на младото потомство, което ще идва пред този монумент ", посочи Красимир Каракачанов.

Слова произнесоха Иво Атанасов - шеф на дирекция "Социална политика и политика за военно патриотично образование " в МО, кметът на Плевен Георг Спартански, Иван Нинов от инициативния комитет.

Трима свещеници от Плевенската митрополия отслужиха водосвет за здраве и благополучие на българския народ.

В ритуала участваха ръководителят на комисията по защитата в Народното събрание ген. Константин Попов, депутати, представители на управлението на Щаба на защитата, командири на типовете въоръжени сили, донори, членове на инициативния комитет за издигане на паметника от Сдружение "Героите на Дойран ".

Поднесени бяха венци и цветя на благодарност. Хиляди хора се стекоха на площада, доста поставиха цветя.

Проектът на новия величествен мемориален комплекс, който сигурно ще се трансформира в още едно място за всеобщо поклонение в Плевен, е дело на арх. Анатоли Христов и инж. Милчо Илиев, които също са донори. Петте статуи са основани от Борис Борисов. Инициативата е осъществена с дарения за година и половина, подкрепена от община Плевен с 20 000 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР