Българският министър-председател Николай Денков обеща пред генералния секретар на НАТО

...
Българският министър-председател Николай Денков обеща пред генералния секретар на НАТО
Коментари Харесай

След срещата със Столтенберг: Денков обеща България да задели повече пари за отбрана

Българският министър-председател Николай Денков даде обещание пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че следващата година страната ща задели 2% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита. Така тя на процедура ще извърши към този момент поетите задължения като член на отбранителния алианс. За актуалната 2023 година те остават малко под 1,9%.

„ Трябва да поставим доста старания и да продължим да построяваме нашия потенциал и нашите качества. Разчитаме откровено на поддръжката от ваша страна с опита и консолидираното на другите сили. Източният фланг става все по-голям през последните години и би трябвало да работим дружно, с цел да го укрепим “, сподели Денков в взаимно изказване със Столтенберг.

По думите му най-хубавия метод да се понижи общият риск след началото на войната е „ да помогнем на Украйна, тъй като успеха на Украйна – те да възвърнат териториите си – е най- положителният метод да защитим останалите страни в Европа, в това число България “, разяснява след срещата Денков.

„ Вашата страна има голяма значима роля в нашата групова реакция. От началото на съветската война и експанзия против Украйна България взе участие интензивно в отбраната на НАТО в Черноморския регион. Вие сте помогнали да гарантирате сигурността на Черно море “, сподели от своя страна Йенс Столтенберг след срещата.

Той означи, че силите на НАТО в Източна Европа към този момент са удвоени точно поради войната на Русия против Украйна, почнала по думите му още през 2014 година Той увери, че Алиансът продължава да поддържа Киев.

„ НАТО ще продължи да поддържа България “, добави още той.

Срещата на Денков с Йенс Столтенберг е част от първото му посещаване като министър председател в Брюксел. Днес и на следващия ден той взе участие в срещата на Европейския съвет, на която водачите от Европейски Съюз ще разискват войната в Украйна и поддръжката за Киев. В нея ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР