Българският министър на отбраната Драгомир Заков е готов да поиска

...
Българският министър на отбраната Драгомир Заков е готов да поиска
Коментари Харесай

Заков готов да иска законови промени заради военни инициативи на ЕС

Българският министър на защитата Драгомир Заков е подготвен да изиска промени в националното законодателство поради самодейностите за хъба за нововъведения на Европейски Съюз и за взаимно придобиване и създаване на военни качества.

Това съобщи пред български публицисти в Брюксел самият министър. Той взе участие в съвещание на Съвет „ Външни работи (отбрана) “.

„ Знаете, че за българската войска това е извънредно значимо. В този подтекст може би ще би трябвало да погледнем българското законодателство, тъй като би било неприятно, в случай че в Европейски Съюз тези начинания се развиват, а нашите закони не еволюират в тази тенденция. Ще прикани при нужда да се създадат промени, които да разрешат да се включим интензивно в тези планове “, сподели Заков.

Вече знаем какво желае съответно от нас Украйна, отговори министърът на журналистически въпрос. Става дума за военно-техническа помощ, чието оказване бе гласувано от Народното събрание.

Драгомир Заков обаче не пожела да навлезе в детайлности, защото на този стадий се водят конфиденциални диалози.

„ Можем да удовлетворим настояванията на Украйна в огромна степен. Те са много реалистични. Тяхна делегация е у нас и видя с какво разполагаме “, добави министърът.

След което посочи, че става дума за ремонт на военна техника, който ще се прави в България.

Заков не пожела да разяснява думите на президента Румен Радев в Берлин, че не желае с българско оръжие да бъдат убивани българи в Украйна. Той се стимулира с това, че не е добре за въоръжените сили министърът на защитата да влиза в полемики с президента, който е и висш главнокомандващ.

Все още няма нищо съответно по въпроса за заместващите изтребители, контрактувани от премиера Кирил Петков при визитата му в Съединени американски щати. Така Заков отговори на въпрос на Клуб Z.

Той е разговарял с италианския си сътрудник Лоренцо Гуерини. Двамата са разискали идното присъединяване на Италия като рамкова страна в българската бойна група на НАТО.

„ Обсъдихме и с тях да ни спомагат с някакви заместващи качества. Но към момента нищо не е на масата дефинитивно. Целта е българскиктте Военновъздушни сили да не престават да извършват своте конституционни отговорности, а не да ги смъкваме на земята “, сподели министърът.

Клуб Z го попита и дали е допустимо да бъдат достигнати желаните от „ Демократична България “ 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт за защита и този % да залегне в обновения бюджен.

„ Това не е закрепена цифра панацея. Тя може да бъде достигната и даже премината, в случай че всички планувани за тази година планове бъдат стартирани. Така че дано не гледаме на нея прецизно и като я достигнем, да спрем да работим по всички планове, нито да я достигнем непременно. Важно е да придобием съответните качества, да харчим парите по най-ефективния метод. Тази цифра по-скоро я виждам като ориентир, само че не и като таван “, отговори министърът на защитата.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР