Българският лев става на 140 години. На 4 юни 1880

...
Българският лев става на 140 години. На 4 юни 1880
Коментари Харесай

Наш нумизмат продаде уникално ценна колекция

Българският лев става на 140 години. На 4 юни 1880 година е обнародван и влиза в действие Законът за правото на рязане на монети в Княжество България, напомня Българската национална банка, оповестява bTV.

За 32-годишния Драгомир Койчев парите не са единствено средство за извършване на покупки. Той е един от малцината колекционери на български банкноти и моненти. Част от тях са завещани от дядо му. Създава Facebook страница "Българският лев през годините ".

"Това са едни неповторими частички от нашата история и те би трябвало да бъдат непокътнати, да бъдат показани на бъдещите генерации, да добият те визия за тях ", споделя Драгомир.

Първите български монети са отсечени в Бирмингам през 1881 година Година по-късно се емитира първият сребърен лев в Санкт Петрбург. През годините българските банкноти са се печатали в разнообразни банки.

Преди дни нумизматът Иван Данов, който има антиквариат на бул. "Христо Ботев ", продава най-ценната от сбирката си за 5000 лв..



Нумизматите предизвестяват да се пазим от измами. За да има нумизматична стойност, банкнотата не би трябвало да бъде прегъната, да няма следи от петна и да са непокътнати истинските ѝ цветове, поучават нумизматите.



У нас Българската национална банка емитира българският лев. Но в случай че скоро страната ни влезе в еврозоната, той ще остане в историята.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР