Българският лекарски съюз изрази критиките си към представената в понеделник

...
Българският лекарски съюз изрази критиките си към представената в понеделник
Коментари Харесай

БЛС за новата здравна реформа: Не може изборът да е кой да плаща лечението, а не кой да ни лекува

Българският лекарски съюз изрази рецензиите си към показаната в понеделник нова здравна промяна, която включва цялостна демонополизация на Здравната каса. 
 След близо година промяната в опазването на здравето към момента е на стадий
Реформата планува пациентите да могат да избират дали парите от здравната им вноска да отиват в НЗОК, или и здравен фонд, откъдето ще бъде финансирано лекуването им в границите на главен пакет, цените на дейностите в който ще се договарят сред фондовете и изпълнителите на медицински действия. 

" БЛС приветства опитите за промяна от страна на здравното министерство, като намира, че те са нужни и закъснели. В концепцията, показана от министъра на опазването на здравето, обаче липсват действителни планове, липсват прогнози, липсва оценка на риска, липсва оценка на въздействието ", показват от съсловната организация.

Оттам допълват, че са мощно обезпокоени, тъй като показаната от здравния министър Кирил Ананиев идея планува системата да работи със същите средства, с които разполага тя сега, само че те ще са разпределни сред двама платци. 

" БЛС очакваше концепцията на здравното ведомство да надгради съществуващия модел, създавайки условия за действителна конкуренция ", акцентират от организацията. 

" Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лекуването му. Неоспоримо преимущество на здравната система у нас е бързият и елементарен достъп на пациентите до здравни грижи – преимущество, което препоръчаната идея лишава безалтернативно ", безапелационни са те.

От съсловната организация считат още, че след промяната в този ѝ тип ще бъдат извадени от образуването и договарянето на здравните политики. 

Според препоръчаната промяна Министерство на здравеопазването и съсловните организации ще дефинират дейностите в главния пакет, като цените за тях ще бъдат договаряни сред фондовете и изпълнителите на здравна и дентална помощ - лечебни заведения, общопрактикуващи лекари, зъболекари.

От БЛС обаче упорстват главният пакет да бъде съпроводен с рамково договаряне за съществени минимални цени, които би трябвало да бъдат обезпечени от доставчиците на медицински услуги, тъй като другояче лекари и лечебни заведения ще се договарят независимо с доста по-мощни от тях структури каквито са застрахователните фондове. 

От съсловната организация са безапелационни, че концепцията за нов здравноосигурителен модел няма да реши съществени проблеми като неналичието на фрагменти и неравномерното систематизиране на здравни услуги в страната и не се дава решение на казуса с огромния брой неосигурени пациенти. 

" Не на последно място, БЛС счита, че демонополизация на НЗОК, посредством разпределение на равни вноски от публичния запас сред обособените платци за всеки записан здравноосигурен жител, без използване на механизъм за равнене на риска, няма да сътвори равнопоставеност и конкуренция, а ще докара до нови несъответствия в системата ", допълват оттова.

От БЛС оферират преди да се прави опит за смяна на здравноосигурителния модел, да се вкара настоящо електронно досие на пациента, да има действително остнойностяване на медицинските действия и труда на лекарите и експертите по здравни грижи.

От организацията оферират и да се дефинира главен пакет медицински действия, който да може действително да се финансира от здравната вноска в настоящия ѝ размер, и той да бъде надграден с спомагателен пакет действия, които да бъдат заплащани от доброволни фондове и застрахователи. 

" БЛС е безапелационен, че е неприемливо управляващите да си играят по този метод с нервите на изпълнителите на здравна помощ. Недопустимо е да се приказва за качество на медицинските услуги без да се покачват цените, без да се усилва вноската, без да се свива основният пакет, без да се заплаща цялата осъществена към този момент активност и всичко това да бъде за сметка на лекарите и експертите по здравни грижи. С това българските лекари не са съгласни и питат: Българският доктор, медицинските експерти и пациентите ли са отговорни за неблагополучията в здравната система? ", акцентират от съсловната организация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР