Българският лекарски съюз (БЛС) свика извънреден управителен съвет относно гласуваното

...
Българският лекарски съюз (БЛС) свика извънреден управителен съвет относно гласуваното
Коментари Харесай

Фалит на лечебни заведения за доболнична помощ, прогнозират от БЛС

Българският лекарски съюз (БЛС) свика ексклузивен директорски съвет по отношение на гласуваното систематизиране на рамката за бюджет 2018 на НЗОК.

" Увеличението в болнична помощ е приемливо, изключително като се вземе поради, че от 10 години няма поправяне на цени за клиничните пътеки " , акцентират от БЛС.

Притесненията на съюза са по отношение на бюджета, очакван за извънболнична помощ. Според лекарите не би трябвало да се подценяват дейностите в това перо . От съюза са безапелационни, че този метод ще утежни качеството на медицински действия в първичната и профилирана извънболнича помощ.

" Категорични сме, че е належащо нарастване в средствата за извънболнична помощ и в случай че това не се случи, предстоят банкрути на лечебни заведения и в извънболничната помощ ", сигнализират от съсловната организация.

Спрямо последния бюджет действителното нарастване на НЗОК е 407 млн. лева . От тях за болнична помощ са ориентирани 148,560 млн. лева , за медико-диагностични действия - 5, 5 млн. лева, за медицински произведения са планувани 10 млн. лева, за първичната доболнична помощ - 7, 2 млн. лева и едвам 2,9 млн. лева . за планувани за профилираната извънболнична помощ. " СИМП е извънредно недооценен и слага сътрудниците в обстановка на неспособност да устоят практиките си, а това неизбежно ще генерира напрежение сред пациенти и лекари ", притесняват се от БЛС.

От съвещанието на съюза стана ясно, че съсловната организация застава единомислещо зад сътрудниците си от извънболнична помощ , като упорства за нарастване в бюджета на НЗОК.

Претенциите на БЛС са за първичната доболнична помощ да се плануват още 10 млн. лева, а за профилираната да се усилят с още 13 млн. лева Организацията напомня, че в проекто бюджета, който съюза изпрати до институциите през месец юли, желаните суми, действително отговарящи на потребностите на популацията и на здравната система, за извъбнолнична помощ бяха доста по-високи - за ПИМП - 23 млн. лева и СИМП - 26 млн. лева

Позицията н а лекарската организация е, че неналичието на задоволителен запас в доболничната помощ ще се отрази извънредно отрицателно на достъпа на пациентите до опазване на здравето, а въпреки това ще сътвори условия за опълчване на работещите в доболнична и болнична помощ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР