Българският лекарски съюз (БЛС), който първоначално беше декларирал подкрепа за

...
Българският лекарски съюз (БЛС), който първоначално беше декларирал подкрепа за
Коментари Харесай

Лекарският съюз се отметна и няма да подкрепи здравния протест на КНСБ

Българският лекарски съюз (БЛС), който в началото беше заявил поддръжка за идния здравен митинг на КНСБ на 7 октомври, промени решението си в резултат на сделки с Министерството на здравеопазването. Протестът на КНСБ се поддържа единствено от казионната организация на експертите по здравни грижи, само че не и от интензивно протестиращите от март насам медицински сестри.

Основното искане в идния здравен митинг на КНСБ също е нарастване на заплатите на лекарите и медицинските експерти, само че до към този момент заложените равнища в груповия трудов контракт - 900 лв. за медицински сестри в общинските болници; 950 лв. за медицински сестри в университетските лечебни заведения и надлежно 1100 и 1200 лв. начална стартова заплата за младите лекари. Освен това КНСБ упорства бюджетът на НЗОК за 2020 година да бъде повишен с 600 млн. лева

Първоначално зад тези претенции застана и Лекарският съюз, само че преди ден Управтелният съвет на съсловната лекарска организация се събра и реши да не поддържа митинга на КНСБ.

От БЛС припомниха, че те са упорствали за увеличение на бюджета на НЗОК, съобразено с растежа на минималната и междинната работна заплата за 2020 г, погашение надлимитната активност на лечебните заведения от минали години, увеличение цените на клиничните пътеки с най-малко с 15%, както и страната да стартира да заплаща потребителска такса за прегледите на децата от 1.90, както заплаща на пенсионерите.

След извършени диалози сред управлението на БЛС и управлението на здравното министерство са били реализирани сделки по съвсем всичките претенции на съсловната организация. Тя е получила уверения за увеличение на бюджета на НЗОК, съобразено с растежа на минималната и междинната работна заплата за 2020г и значимо увеличение на клиничните пътеки с най-малко приблизително 15%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР