Българският лекарски съюз (БЛС) изразява безусловната си подкрепа към нападнатия

...
Българският лекарски съюз (БЛС) изразява безусловната си подкрепа към нападнатия
Коментари Харесай

БЛС апелира: Спрете да посягате на медиците, защото скоро няма да има кой да Ви лекува!

Българският лекарски съюз (БЛС) показва безусловната си поддръжка към нападнатия и пребит от незнайно лице сътрудник, работещ в Спешна помощ - Враца, както и зад всички медици от Спешния център в града, се споделя в позиция на съсловната организация, изпратена до медиите. БЛС изрично се опълчва против всякаква форма на експанзия и се ангажира с юридическа отбрана на всеки доктор, подложен на вербална или физическа експанзия.

За страдание, след случая отпреди дни, който беше необятно обсъждан в медийното пространство и при който след тежка злополука край Враца почина тригодишно дете, експанзията към незабавните медици в града ескалира, пишат от организацията. Според БЛС това не е инцидентно, тъй като „ още веднъж за отговорен косвено беше посочен медицинският екип, отзовал се на място “. 

Искаме ясно да заявим, че при определяне на нарушаване или доказване на виновност е значимо да има осъдени и всеки би трябвало да понесе следствията от своите дейности, само че се разгласяваме изрично срещу изместването на фокуса при сходни случаи и индиректното втълпяване на виновност, се споделя в позицията на БЛС.

От организацията напомнят изнесените в общественото пространство обстоятелства, свързани с инцидента край Враца, при който почина тригодишно дете. Позицията на БЛС е, че незабавният медицински екип е работил навреме и професионално, даже в извънработното си време. Не са налице доказателства за несъответстващи дейности от тяхна страна, макар дадената позитивна проба за алкохол от доктор Диана Димова, пишат от съсловната организация.

Фактите приказват, само че в публичното пространство най-силно се чуват точно обвиняванията за приложимост на алкохол. На назад във времето остава въпросът каква е същинската причина за съдбовния завършек на трагичния случай: злополуката или несъответстващо оказана здравна помощ, допълват от БЛС. 

Според лекарската организация изместването на фокуса върху въпроса: “Употребила ли е алкохол доктор Димова? ” косвено внушава виновност на медика за случилото се, само че и нещо доста по-страшно - слага лекарите под прицела на гнева на цялото общество. Резултатът е налице: през вчерашния ден още един наш сътрудник стана жертва на физическа експанзия, написа в позицията.

Лекарите допълват, че всичко това се случва на фона на острия дефицит на фрагменти в бранша, крепящата се на работещи пенсионери система, голямото натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари всекидневно.

БЛС моли: „ Спрете да посягате на медиците! Пазете ги, тъй като скоро няма да има кой да Ви лекува! “

Както Българска телеграфна агенция осведоми, мъж, работещ към Спешния център във Враца, е бил атакуван и бит в късния следобяд на 13 януари, пред дома си. На 37 годишния мъж са нанесени удари с юмруци в региона на лицето и главата. Той е получил разкъсно-контузни рани и хематоми. Приет е в хирургичното поделение на Врачанската многопрофилна болница.

На 10 януари, в тежка злополука на пътя Враца-Криводол, почина тригодишно дете. Спешните медици, отзовали се на мястото, са установили гибелта на детето. Проба с дрегер на лекарката, която е отишла на сигнала за случая, е била позитивна за алкохол, стана ясно на идващия ден. По искане на Окръжната прокуратура във Враца „ Медицински контрол “ ще извърши инспекция в Спешния център в града.

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев разяснява пред публицисти, че по негова информация екипите на Бърза помощ са пристигнали в точния момент и са реагирали съответно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР