Българският клуб в Битоля ще бъде заличен от централния регистър

...
Българският клуб в Битоля ще бъде заличен от централния регистър
Коментари Харесай

Заличават българския клуб в Битоля

Българският клуб в Битоля ще бъде премахнат от централния указател на Република Северна Македония, откакто министърът на правораздаването на югозападната ни съседка Кренар Лога е подписал решение, с което се удостоверява мнението на Комисията за използването на имена на персони, че не може да бъде употребявано наименованието " Иван Михайлов ".

Българското външно министерство се надява способените институции в Северна Македония да не употребяват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и персони като съображение за ограничение на съществени права, в това число правото на сдружаване, се показва в позицията на външното ни ведомство във връзка днешното мнение на Комисията за използването на имена на персони в Република Северна Македония, че българският културен клуб в Битоля не може да се споделя " Иван Михайлов ".

Министерството на външните работи следи с безпокойствие случаите, свързани с правото на сдружаване на българите в Република Северна Македония, в това число развиването към гражданско съдружие " Иван Михайлов " в Битоля. По мотив решението Скопие да заличи името на сдружението с претекста, че то е провокация към македонския народ, тъй като съгласно комисията в РСМ става дума за " персона, близка до фашистката идеология ", от Министерство на външните работи припомнят, че решението има значително отношение към демократичните процеси в югозападната ни съседка.

За обективно пояснение на историческите събития има взаимната комисия по исторически и просветителни въпроси. Системните блокажи на работата ѝ обаче до момента не са разрешили разработване на обща оценка за ролята на историческите персони от този интервал, показват от ведомството.

От там осъдиха и следващото посягане против български център - този път в Скопие. Независимо от мотивацията на причинителите закононарушението е посягане против самата българска страна в лицето на държавна институция, се показва в позицията на представителя на българското външно министерство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР