Българският клон на кипърската застрахователна компания Олимпик не е правил

...
Българският клон на кипърската застрахователна компания Олимпик не е правил
Коментари Харесай

Акис Папахристодулу: Няма вноски от Олимпик в Кипърския гаранционен фонд

Българският клон на кипърската застрахователна компания " Олимпик " не е правил вноски върху застрахователните полици в България в Кипърския гаранционен фонд.
Това съобщи пред БНР Акис Папахристодулу, общоприет управител на Кипърския Фонд за автомобилно обезпечаване (Кипърския гаранционен фонд).

" Аз ви споделям - българският клон не е плащал вноски в кипърския гаранционен фонд. Това е ясно ", сподели Папахристодулу.

Кипърският гаранционен фонд ще извърши всички свои отговорности след прекратяването на активността на " Олимпик " и подписаните от нея застрахователни контракти, увери представителят на Фонда.

Той засяга отговорностите, произлизащи от кипърските закони и интернационалните съглашения, по които Фондът е страна. Фондът има подписани двустранни съглашения с гаранционните фондове на доста европейски страни, в това число и България, уточни неговият общоприет менидижър Акис Папахристодулу.

" Фондът има обвързване единствено да компенсира пострадалите при пътни злополуки, само че няма отговорности по отношение на възобновяване на суми по прекратените застрахователни полици ", посочи той.

Таксата върху застрахователните награди за автомобилна застраховка за Кипърския гаранционен фонд е 5%. Негови членове са всички застрахователни компании, които попадат в обсега на наредбите на Закона за застрахователния бизнес и които подписват покупко-продажби за обезпечаване на моторни транспортни средства в Кипър.

" Ние получаваме вноски единствено от коли, застраховани в Кипър, коли с кипърски номера. Аз имам вяра, че българският Гаранционен фонд би трябвало да е събирал вноски от българските коли, от застрахователните компании в България, само че питайте тях, тъй като всяка страна си има разнообразни правила ", акцентира генералният управител на фонда.

Припомняме, над 200 000 българи останаха без наложителната застраховка " Гражданска отговорност " поради банкрута на кипърското застрахователни сдружение " Олимпик ". Те би трябвало да сключат нова лавица с друго сдружение от 18 август, събота. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че ще дадат " прочут " гратисен интервал на водачите, които са " изгорели " от банкрута на сдружението. Ако пътните служители на реда открият лидер с лавица към " Олимпик ", " в първите няколко дни " те единствено ще предизвестяват, без да пишат сурови актове.

От Комисията по финансов контрол (КФН) пък оповестиха, че финансовите вреди на българските водачи в резултат на банкрута на застрахователя са към 9.35 милиона лв.. Щетите са по-ниски, поради сключването на полици на разсрочено заплащане.

По време на изключително съвещание на Народното събрание от 21 август бе призната оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР