Българският журналист и директор на Bellingcat Христо Грозев е бил

...
Българският журналист и директор на Bellingcat Христо Грозев е бил
Коментари Харесай

Христо Грозев е принуден да напусне Виена заради заплахи от руските служби

Българският публицист и шеф на Bellingcat Христо Грозев е бил заставен да напусне Австрия поради опасност за живота му от съветските служби за сигурност.

Това споделя той пред австрийското издание Falter, представен от Moscow Times.

53-годишният Грозев живееше във Виена със фамилията си от години.

" Подозирам, че там има повече съветски сътрудници, информатори и съучастници, в сравнение с служители на реда ", споделя той.

Българинът е решил да не се връща повече във Виена, откакто негови познати от разузнаването са го предизвестили, че е допустимо да се окаже в заплаха.

Руското Министерство на вътрешните работи ненадейно го разгласи за търсене през декември 2022 година, без да показва каква е повода за следствието против него.

Скандалът докара до привикването на съветския дипломат Елеонора Митрофанова в Министерство на външните работи за пояснения - само че от този момент няма никакъв прогрес по изясняването на обвиняванията против Грозев.

" Третират ме като нарушител, само че аз не мога да се защитя, тъй като не знам защо ме упрекват. И наподобява, че желаят да ми покажат, че знаят тъкмо къде пребивавам ", споделя Грозев.

Bellingcat има основна роля в серия от следствия за тежки закононарушения, осъществявани от сътрудници на съветските служби за сигурност - от свалянето на малайзийския аероплан MH17 над Украйна през 2014 година до опита за ликвидиране на Алексей Навални с новичок.

Документалният филм за следствието против отровителите на Навални, в което Грозев интензивно взе участие, беше номиниран за " Оскар " преди седмици.

През декември от българското Народно заседание. Тогава той сподели, че не се усеща в сигурност в България поради съществуването на огромен брой сътрудници на съветските служби в страната, които биха имали безконтролен достъп до него.

Той даде за образец и неналичието на прогрес по следствията за съветски интервенции против български военни обекти, които " не се движат със скоростта, с която бих очаквал ", а прокуратурата дава " меко казано подвеждаща информация " на службите в други страни.

Грозев счита, че това, което се случва с него, е " сигнален изстрел към други сътрудници в Европа и Съединени американски щати ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР