Българският журналист Христо Грозев твърди, че му е забранено да

...
Българският журналист Христо Грозев твърди, че му е забранено да
Коментари Харесай

Не пускат Христо Грозев на наградите БАФТА заради „риск за сигурността”

Българският публицист Христо Грозев твърди, че му е „ неразрешено ” да участва на церемонията по връчването на филмовите награди БАФТА в неделя в Лондон, тъй като съставлява „ риск за сигурността ”, съобщи Би Би Си.

Грозев, който взе участие във филм, номиниран за БАФТА за отравянето на рецензия на Кремъл Алексей Навални, сподели, че е „ сюрпризиран ”, че той и фамилията му са получили възбрана.

„ Моменти като този демонстрират възходящите рискове за самостоятелните публицисти по света “, написа той в Туитър.

БАФТА сподели, че сигурността е неин главен приоритет. Въпреки това не всички, свързани с кино лентата Навални, са били изключени от церемонията.

БАФТА удостовери пред организация Прес асосиейшън (ПА), че няколко продуценти ще участват.

Грозев е водещият проверяващ за Русия в „ Белингкат ”, група за проверяваща публицистика, и се счита, че е оказал помощ за разкриването на хипотетичния скрит план за убийството на рецензия на Кремъл Алексей Навални с нервнопаралитичното вещество „ Новичок ”.

Във кино лентата Грозев разкрива детайлности, които допускат присъединяване в заговора за отравяне на Кремъл.

Русия отхвърля каквото и да е присъединяване в нападението, за което се твърди, че е включвало намазване на бельото на Навални с отрова.

В Туитър Грозев написа, че му е било неразрешено от английската полиция да участва на церемонията по награждаването, макар че те оповестиха, че нямат пълномощия да го създадат и това зависи от уредниците на събитието.

Грозев сподели, че е схванал, че той и синът му са получи възбрана, откакто преди няколко дни получил известие от някого от Си Ен Ен. Той сподели пред предаване на Би Би Си, че са имали билети за събитието, само че поканата е била оттеглена въз основа на съвет от английската полиция.

Забраната се стимулирала със „ угриженост за публичната сигурност и сигурност “, само че не му била дадена повече информация какви са тези опасности. Грозев добави, че през последните седмици е получил многочислени сигнали от разнообразни правоприлагащи органи в Европа, че има достоверни доказателства, че животът му е в заплаха.

Лондонската полиция заяви в изказване, че заканите от непознати страни към публицисти в Обединеното кралство са „ действителност, за която сме безусловно обезпокоени ”. Тя добави, че съветът ѝ по отношение на ограниченията за сигурност може да значи, че „ уредниците би трябвало да създадат сложен избор, когато вземат решение по какъв начин най-добре да понижат рисковете за сигурността на тяхното събитие ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР