Българският журналист Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат даде интервю

...
Българският журналист Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат даде интервю
Коментари Харесай

Христо Грозев пред Файненшъл таймс: Путин отлага военна развръзка за Украйна до изборите в САЩ

Българският публицист Христо Грозев от проверяващия уебсайт " Белингкат " даде изявление за в. " Файненшъл таймс ". В него той разяснява вижданията си за развоя на войната в Украйна, както и личния си живот, откакто бе разгласен за търсене от Русия в края на предходната година.

Според Христо Грозев тактиката на съветския президент Владимир Путин във войната в Украйна е да отсрочи всяка военна развръзка до президентските избори в Съединени американски щати следващата година.

" Той се надява поддръжката на Запада да бъде задушена от победа на Тръмп ", разяснява Грозев.

Българинът акцентира какъв брой е значимо Русия да загуби войната: " Ако бъде потвърдено, че с съветския модел е свършено и той се разпадне, това би изплашило доста други кандидат-диктатори ".

Христо Грозев разяснява и протеста на частната военна компания " Вагнер " в Русия в края на юни. Според него в случай че водачът на групировката Евгений Пригожин не бъде премахнат, ще има втори прелом.

" Путин излезе по малкия екран и назова Пригожин " изменник ". Всички знаят какво вършат с " предателите ", а Путин не го е направил. Иска да го види мъртъв. Той към момента не може да направи това. До шест месеца Пригожин или ще почине, или ще има втори прелом. Не знам кое от двете ще стане, само че не виждам по какъв начин няма да (се сбъдне) нито един от двата (сценария). "

Интеврюто е направено в град Аспън, щата Колорадо, в Средния запад на Съединени американски щати. Попитан в коя част от страната обитава, 54-годишният българин дава отговор: " Да кажем, че редувам западното и източното крайбрежие. "

Христо Грозев доверява на създателя на изявлението Едуард Лус, че в този момент има опция да прекара " доста време " със фамилията си за първи път от февруари, когато беше заставен да напусне Виена, откакто австрийските управляващи му споделиха, че към този момент не могат да подсигуряват сигурността му.

Въпреки че е българин, Грозев бе упрекнат от правосъдната система на Владимир Путин за " задграничен сътрудник " - всъщност зложелател на Русия с цел на гърба си. След като претеглил другите разновидности за престояване в Европа, Грозев стигнал до умозаключение, че Съединените щати са най-сигурното място. Семейството му живее в Европа, обобщава Едуард Лус.

" Единствената страна в Европа, където мога да дойда безвредно през днешния ден, е Обединеното кралство ", споделя българинът. Авторът на публикацията обаче отбелязва, че Грозев към момента е ядосан на лондонската полиция за отхвърли да допусне него и фамилията му на церемонията по връчването на филмовите награди БАФТА в Лондон през февруари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР