Българският износ за Турция спада, докато вносът на турски стоки

...
Българският износ за Турция спада, докато вносът на турски стоки
Коментари Харесай

Заради понижението на лирата: Българският износ за Турция спада

Българският експорт за Турция спада, до момента в който вносът на турски артикули у нас се усилва.

За първите четири месеца на годината България към този момент е с недостиг в износа си към Турция, а страната е четвъртата най-важна страна за експорт, както и първата отвън Европейски Съюз. Това уточни финансовият анализатор Димитър Чобанов във връзка рекордния спад на турската лира.
Дефицит на турски лири у нас: Част от чейнджбюрата стопираха да продават валутата Други пък вкараха предели
За българският консуматор обаче това ще бъде преференциално, добави той. По думите му за живеещите покрай границата ще е даже по-изгодно да си пазарят там.
Турция покачва митата на внасяни от Съединени американски щати артикули Засегнати ще са коли, козметика, алкохол и други
Експертът добави, че това, което движи курса на турската лира е вътрешната политика. Там растежът е учреден на интензивно усилване на вътрешното търсене, финансирано с заеми. Турската стопанска система в последните години мощно задлъжнява, външният дълг на страната не е толкоз огромен, огромен е този на частния бранш и когато лирата се обезценява, цената на външния дълг става по-висока и надлежно той става по-труден за обслужване, добави Чобанов.
В Турция цензурират и преследват онлайн консуматори, до момента в който лирата лети към дъното Говорителят на Ердоган разгласи, че стопанската система на южната ни съседка е мощна
Турция разчита на износа си на избрани артикули, които Съединени американски щати към този момент таксуват с по-големи ставки. Турция очевидно към този момент няма да бъде третирана привилегировано и пазарите свръхреагираха на това. От началото на годината турската лира пада поради високата инфлация в страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР