Българският износ за Китай през последните 10 г. се увеличи

...
Българският износ за Китай през последните 10 г. се увеличи
Коментари Харесай

Износът ни за Китай се увеличил 7 пъти

Българският експорт за Китай през последните 10 година се усили седем пъти и Китай се трансформира в наш втори по величина експортен сътрудник измежду страните отвън Европейски Съюз. Това сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на Третата министерска конференция за поощряване на търговско-икономическото съдействие сред Китай и страните от Централна и Източна Европа, която се организира в град Нинбо. Караниколов разясни, че има опция за по-нататъшно разширение на българския експорт за Китай и по-конкретно на артикули, с които нашата страна е известна в Азия. Например това са селскостопански артикули и храни, етеричните масла и козметичните артикули от тях, вино и минерална вода. Министърът добави, че 16 български компании, опериращи в тези браншове, ще се показват на Четвъртото Експо за търговия и вложения Китай-Централна и Източна Европа.

Караниколов акцентира, че България отдава значимо значение на самодейността 16+1, на която София ще е хазаин през 2018 година По думите му, самодейността към този момент е съдействала за нова динамичност в двустранните връзки: налице е осезателен напредък в политическия разговор, икономическите връзки, човешкия продан, контактите сред локалните управляващи, както и засилен интерес на китайски компании към нашата страна. „ Приветстваме китайските компании, които са заинтригувани да навлязат на пазара на Европейски Съюз, да открият в България свои индустриални бази и развойни центрове ", съобщи министърът.

Той означи съдействието на Българската банка за развиване (ББР) с китайски финансови институции и напомни, че през 2017 година ББР и Китайската банка за развиване са сключили кредитно съглашение за поддръжка на взаимни капиталови планове на стойност 80 млн. евро. През предходната година ББР е договорила 50 млн. евро от Ексим Банката на Китай за финансиране на българския бизнес и води договаряния за обезпечаване на финансов запас с Индустриалната и комерсиална банка на Китай. Министерството на стопанската система приготвя представителна бизнес делегация за присъединяване в Първия китайски интернационален панаир за вносни артикули, който ще се организира през ноември в Шанхай.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР