Българският износ отбеляза нов рекорд през 2019 г. – 33.9

...
Българският износ отбеляза нов рекорд през 2019 г. – 33.9
Коментари Харесай

Българският износ отбеляза нов рекорд с 33.9 милиарда долара

Българският експорт означи нов връх през 2019 година – 33.9 милиарда щ.д., България към този момент е на 60 място измежду всички експортьори в света (64 място за 2018 г.), директно след Ангола (износ на петрол 98%) и преди Алжир (нефт 97%). В Европейски Съюз сме на 20 място, преди Литва, Хърватия, Люксембург, Естония, Латвия, Малта и Кипър. По-малки по население страни от Европейски Съюз, които са преди нас, са: Словения – 46 милиарда щ.д., Финландия – 73 милиарда щ.д., Словакия – 91 милиарда щ.д., Дания – 110 милиарда щ.д., Ирландия – 170 милиарда щ.д.
Ръстът на износа ни в щ.д. за 2019 година по отношение на 2018 година е 0.6%, а кумулативно за последните 5 години е 33.4%. Спрямо 2006 година – последната преди приемането ни в Европейски Съюз, растежът е 143%. Световният импорт е намалял с 4% за последната година, а кумулативният растеж за последните 5 години е 14%. Това значи, че България продължава да печели позиции на международните пазари.

Според данните на Национален статистически институт, в лв. растежът 2019/2018 е 4%. Разликата с ITC Женева се дължи на измененията във валутните курсове през годината.
Групите артикули с максимален експорт са електротехника и електроника, енергоносители (горива и електроенергия), машини и апарати, мед и произведения от мед. Тези 4 групи артикули образуват 36% от износа ни. От разбора са изключени доставките на артикули за защитата, т.к. Национален статистически институт третира тази информация като конфиденциална. По експертна, неокончателна оценка, България е изнесла артикули за защитата най-малко за 560 милиона щ.д. Редица страни, които са пазар за българска специфична продукция, също не дават данни за търговията си с нея. Припомняме, че за 2018 година износът на специфична продукция се прави оценка на 780 благ. щ.д., а за 2017 - 1.2 милиарда щ.д.



Изделията на електрониката и електротехниката не престават своя експортен напредък с 12% средногодишен растеж за последните пет години, до момента в който за същия интервал международният импорт се е нараснал с 4%. Износът на машини и апарати също се показва доста добре и бележи средногодишен растеж от 10%, до момента в който международният импорт пораства с 5%. Това значи, че българските производители на тези произведения са конкурентоспособни на световните пазари и изместват други снабдители.
Традиционно, износът на енергоносители и медни артикули заемат водещи позиции; за 2019 година – второ и четвърто място. За интервала 2019/2018 година износът на мед и медни артикули бележи сериозен спад – 20%, дължащ се главно на спад в изнасяните количества.
Износът на зърно заема пета позиция.
Група артикули под митнически код 99 Специфични доставки е на 6-та позиция в експортната ни листа, само че ще бъде изключена от разбора ни, тъй като описанието не дава точна визия защо става дума.
С над 1 милиард щ.д. експорт са още автомобилна промишленост и колела, фармация, пластмасови произведения. Следват руди и концентрати, от които 2/3 са концентрати на благородни метали, конфекция, плетени дрехи, мебели и произведения за обзавеждане, желязо и стомана и произведения от желязо и стомана.
По експертна оценка, първични материали и енергоносители образуват 31-32% от износа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР