Българският интерес, правата на българите в Македония ще бъдат защитени

...
Българският интерес, правата на българите в Македония ще бъдат защитени
Коментари Харесай

Премиерът: На балканските политици доверие нямам

Българският интерес, правата на българите в Македония ще бъдат предпазени посредством текст в македонската конституция. Уверявам ви, че това ще стане факт. В момента обаче обсъждаме в какъв период ще се случи това.

Това разяснява от парламентарната естрада министър председателят Кирил Петков. 

Това обаче е декларативен акт. Само този текст, тази смяна няма да трансформират същински обстановката. Важно е това, че в идващите 10 години ние би трябвало да работим с РСМ до момента в който те отварят всяка една от своите 27 глави, с цел да влязат в Европейски Съюз и този механизъм против дискриминирането и езика на омразата да бъде действително употребен. Ние не можем нещо, което се случва от години да го обърнем за няколко седмици. Но в случай че създадем изчистен механизъм и всеки случай на език на омразата да го вкараме през европейския развой - това ни дава опция в идващите години да обърнем риториката, разяснява той.

Важно е да създадем жп линията, да накараме бизнесите ни да проработят. Тези връзки ще са доста по-дълготрайни, в сравнение с персоналните политически връзки. Защото ние като политици съществуваме за избран цикъл и какъв брой ще продължи той, никой не знае. Но в случай че има голям бизнес, който работи добре с нас или противоположното, няма да има място за език на омразата, а ще има градивно партньорство. Аз не вярвам на Балканите. Знаете, че държавните управления идват от най-различни места. Не е ясно по кое време какъв министър председател, какво държавно управление ще дойдат. Но в случай че двате стопански системи са обвързани - това са дълготрайни връзки, които няма да зависят от този или оня. Затова аз подчертавам на стопанската система като дълготраен поръчител за добросъседство, а политическия разговор го работим по този начин, че да защитим ползите си оптимално и фокуса да бъде освен за това в какво не сме се разбрали. Защото можем да се караме отсам до края на света. Нека да работим за това, с което сме се разбрали, уточни Петков. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР