Българският институт INSAIT е избран за лидер на една от

...
Българският институт INSAIT е избран за лидер на една от
Коментари Харесай

Български институт ще ръководи една от областите по ключова инициатива на ЕК в изкуствения интелект

Българският институт INSAIT е определен за водач на една от петте работни групи в плана dAIEDGE. Това e основна самодейност на Европейския съюз за развиване и внедряване на изкуствения разсъдък с  фокус върху  крайни и периферни устройства (Edge AI).
 
Проектът включва 37 водещи университети, компании и организации от 16 страни. България е показана от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски ” и дружно с Гърция са единствените източноевропейски страни, участващи в консорциума.
 
Проф. Люк Ван Гуул, който се причисли към екипа на INSAIT през 2022 година, ще управлява работната група по плана, отдадена на компютърното зрение и развиването на логаритми и способи за устройства с лимитирани запаси. Той е един от водещите международни учени в компютърните науки и пионер в компютърното зрение и изкуствения разсъдък, оповестяват от МОН.
 
dAIEDGE се управлява от Немския проучвателен център за изкуствен интелект (DFKI), а участници са водещи европейски научни и индустриални водачи като ETH Zürich, Фрауенхофер, ST Microelectronics, Немският  аерокосмически център, IMEC и други. dAIEDGE сплотява специалисти по изкуствен интелект, вградени компютърни системи, микропроцесори, разпределен хардуер и програмен продукт, компютърни науки и инженерство.
 
Edge AI съставлява изкуствен интелект, при който изчисленията се правят директно до потребителя в края на мрежата - в устройства във физическия свят, покрай мястото, където се намират данните, а не в далечен център за данни (както е сега в сървър или друго). Чрез съчетание на паралелните калкулации (Еdge computing) с изкуствения разсъдък (Edge AI), устройствата могат да вземат бързи решения (за няколко милисекунди), като обработват данни непосредствено при източника - елиминирайки несигурни мрежови връзки, огромно закъснение, несъразмерна енергийна консумация и разноски за предаване. Развитието на  Еdge AI ще откри необятно приложение в разнообразни промишлености и области като, самостоятелни коли и интелигентни транспортни системи, умни градове, роботика, земеделие, произвеждане, опазване на здравето, защита и други

dAIEDGE се финансира по рамковата стратегия на Европейския съюз в региона на научните проучвания и нововъведенията „ Хоризонт Европа “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР