Българският химн за пръв път в историята прозвуча на националния

...
Българският химн за пръв път в историята прозвуча на националния
Коментари Харесай

Българският химн прозвуча в Скопие

Българският химн за пръв път в историята прозвуча на националния празник на Македония. Това стана по време на честванията при църквата „ Св. Спас " в Скопие, на които участва и огромна българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов, предава bTV.

Българските представители са на аудиенция в Македония за подписването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство.

Премиерът също така ще постави венец на гроба на Гоце Делчев. След 18 години на дипломатически старания, през вчерашния ден двете страни подписаха историческия пакт, с който признаха общата си история.

Настроенията в Македония са спорни, защото договорът има доста съперници там, както евентуално и в България. Обстановката е доста тържествена, само че и със засилена защита - целият регион край църквата „ Св. Спас ", откъдето минават делегациите, е отцепен, съвсем не може да бъдат видени цивилни. Българската делегация е ескортирана от хеликоптер.

Въпреки цялата церемониалност, основен остава въпросът дали договорът ще бъде утвърден в македонския парламент, уточни Домусчиева. Засега настроенията са това да се случи. На този стадий от опозиционното към този момент ВМРО-ДПМН излязоха с изказване, че поддържат съглашението, само че имат забележки по пет точки, измежду които са езикът и македонското малцинство в България.

Тепърва в период от три месеца от влизането на контракта в действие ще се основат комисии, които да изчистят въпросите по общата ни история.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР