Българският хелзинкски комитет (БХК) ще представлява близките на Елена Василева

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) ще представлява близките на Елена Василева
Коментари Харесай

БХК ще помогне на близките на убита от съпруга си жена по дело срещу България в ЕСЧП

Българският хелзинкски комитет (БХК) ще съставлява околните на Елена Василева по дело против България в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Василева беше убита през август 2017 година с пет изстрела измежду бял ден в заведение в София от своя брачен партньор и татко на двете ѝ деца. Това се случи след многократни сигнали от страна на жертвата до полицията и прокуратурата за закани и тормоз, както и за нарушение на ограничаващата заповед, издадена ѝ от съда по реда на Закона за отбрана от домашно принуждение.
По делото БХК твърди, че страната носи отговорност за бездействието си, макар че е била длъжна да предотврати гибелта на Елена, както и че околните ѝ не са имали разполагаем ефикасни правни средства да се защитят против това безучастие. То е резултат, от една страна, на пропуск да се подхващат предписаните в българския закон дейности, само че също по този начин и на неспособност да се извършат избрани дейности поради празноти в законодателството на страната.
„ Елена е мъртва и тази тъжба няма да я върне на околните ѝ “, съобщи адв. Адела Качаунова от Правната стратегия на БХК.
" Целта ни е да накараме органите да стартират да извършват пълномощията си по закон по ефикасен метод, тъй като сходни закононарушения могат и би трябвало да бъдат предотвратявани. Бездействието на управляващите е довело да осъществяването на убийството, само че виновните лица не са били осъдени, а това е значимо, тъй като единствено по този начин може да се подсигурява, че при идващ сходен случай способените органи ще работят навреме. Същевременно е извънредно належащо законодателството да бъде изменено, с цел да отговори на епидемията от убийства на дами в следствие от домашно принуждение ", съобщи още адв. Качаунова.
Историята
Заплахите за ликвидиране против Елена датират още от ноември 2016 година, когато Василев ѝ споделя: „ Няма да ти дам бракоразвод, ще те гръмна! “. На няколко пъти по-късно колата ѝ е повреждана – ауспухът е запълнен с полиуретанова пяна, а гумите нарязани. Проверката на полицията по отношение на това не дава резултат.
След следващия отвод от помиряване и изявено предпочитание за бракоразвод от страна на Елена на 13 февруари 2017 година Василев стартира да я наскърбява и заплашва със разпра, прави опит да я блъсне с колата си, след което я гони бегом, само че тя съумява да избяга. Няколко дни по-късно Софийски областен съд издава заповед за незабавна отбрана по Закона за отбрана от домашно принуждение, защото е налице директна и непосредствена заплаха за живота и здравето ѝ, задължава Василев да се въздържа от осъществяване на домашно принуждение, и му не разрешава да я приближава на по-малко от 100 метра. Тази заповед е доказана през юни. Не са формирани досъдебни производства във връзка на сигналите на Елена.
Ден преди убийството на 17 август 2017 година, в 18.56 ч. Елена подава недоволство в 06 РУП за това, че Венцеслав Василев е нарушил издадената заповед за отбрана. Тя разяснява, че брачният партньор ѝ я е преследвал с колата си по целия път от работата до дома ѝ. Елена се обажда на своя другарка, с която се срещат и потеглят дружно към полицията, с цел да подадат недоволство. Василев продължава да ги следва с колата си през цялото това време. По пътя Елена се обажда на телефон 112 и категорично моли да се вземат превантивни ограничения, с цел да не ѝ бъде породено „ нещо непоправимо “. Диспечерът на незабавния номер ѝ дал отговор, че не може да спомага и те двете би трябвало сами да задържат преследвача. Малко по-късно съумяват да му избягат и идват в 06 РУП в София, където полицейският чиновник бил очевидно нервиран от идването им в ръководството. Оставил ги в стая да пишат жалбите си и споделил да почакат 15 минути, а в това време се преоблякъл в цивилни облекла и по всяка възможност си е тръгнал, защото те не го видели повече. След известно време двете намират инцидентен еднообразен служител на реда в ръководството, взимат входящи номера на жалбите си и биват инструктирани да се обадят на идващия ден, с цел да схванат кому са разпределени жалбите. Още на идната заран двете подават молби с съвсем идентично наличие по отношение на случилото се предната вечер и до Софийска районна прокуратура. Елена написа, че се опасява „ за сигурността и живота си и [че] Венцеслав Василев има персонално бойно оръжие “.
Убийството е осъществено единствено няколко часа по-късно на 18 август 2017 година в столично заведение в наличието на голям брой очевидци. Венцеслав Василев е наказан от първа инстанция на 13 години и 4 месеца отнемане от независимост за убийството на брачната половинка си и за държането на огнестрелно оръжие без съответно позволение. Съдът не взима под внимание подбудите, довели до осъществяване на убийството, и не взима под внимание издадената заповед за отбрана на Елена Василева от брачна половинка ѝ, нито цялото нападателно държание на Василев по отношение на Елена през 2017 година
Отговорността на страната
Държавата не е изпълнила отговорностите си да даде ефикасна самостоятелна отбрана на Елена Василева, а е била длъжна да го стори, защото е разполагала с задоволително сведения, че против здравето и живота ѝ има опасност от страна на брачна половинка ѝ Венцеслав Василев, както и че тази опасност е действителна и по тази причина е следвало да предприеме съответни дейности.
Българската страна е длъжна да пази дамите, жертви на домашно принуждение и неуспехът да стори това, без значение дали е несъзнателен, нарушава правото на дамите на идентична отбрана, наедно с мъжете. Въпреки че Елена Василева получава заповед за незабавна отбрана, управляващите не са положили задоволително старания да проверяват и да подхващат нужните ограничения, с цел да дават на Елена действителна отбрана оттатък правосъдното решение. Те не са разследвали изказванията за отправените закани за живота ѝ от Венцеслав Василев, не са разследвали изказванията ѝ, че той има огнестрелно оръжие, а след това се оказва, че то е държано нелегално. Властите не реагират на телефонното позвъняване на номер 112 вечерта преди убийството, нито реагират навременно на подадените тъжби същата довечера. Бездействието им не се дължи само на пропуск или закъснение да подхващат навременни ограничения, а са израз на неразбирането на сериозността на казуса домашно принуждение.
Изследване на правосъдната процедура, осъществено от БХК за интервала 2012-2014 година демонстрира, че „ 91% от убийствата на дами са осъществени от мъже, 7% – при съучастничество сред мъже и дами, и 2% – от дами. В 35% от случаите убийствата и опитите за ликвидиране са осъществени от сегашен или някогашен съкровен сътрудник на потърпевшата, в 25% – от неин брат, наследник, внук или различен непосредствен родственик, а в 31% – от различен прочут мъж. Само 9% от убийствата на дами са осъществени от чужд. В 19% от присъдите категорично се загатва, че жертвата е била подложена на редовно физическо домашно принуждение от страна на причинителя “.
Държавата не събира данни за случаите на домашно принуждение и другите форми на принуждение против дами и те не са част формалната статистика . България към момента не е изпълнила рекомендациите на Комитета на Организация на обединените нации за унищожаване на дискриминирането против дами (CEDAW) от 27 юли 2012 година – инкриминиране на домашното принуждение и предугаждане на опция то да бъде преследвано от държавното обвиняване като закононарушение от общ темперамент, както и установяване на последна дата за одобрение на Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение (Истанбулската конвенция). Мерките, предприемани на държавно равнище, остават единствено „ на хартия “ и единствено официално се гласоподават, в това число за към този момент минали интервали. Така Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение за 2017-2018 година е призната от Министерския съвет едвам на 17 януари 2018 година, само че част от в началото плануваните в нея превантивни ограничения бяха отстранени по гледище на вицепремиера Красимир Каракачанов. Програмите, проектите и отчетите, одобрявани от българските управляващи, рядко съдържат съответни и ефикасни ограничения.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Политика  Бивш министър от кабинета Бивш министър от кабинета " Орешарски " вещае нова бежанска вълна  Подписваме меморандум със Сърбия за жп превоза Подписваме меморандум със Сърбия за жп превоза  Борисов ще взе участие на съвещание на Европейския съвет в Брюксел Борисов ще взе участие на съвещание на Европейския съвет в Брюксел  Вучич идва на публично посещаване у нас Вучич идва на публично посещаване у нас  Цачева за корупцията: Предприели сме съответни стъпки Цачева за корупцията: Предприели сме съответни стъпки Интервю Още Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати
Фондация " Ако си дал " открива хранителна банка в Смолян и в...
Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Сагата " небостъргач в Стрелбище " - параг...
Въртене в обаян кръг без същински резултат – това се случва във връзка с към този момент течащия от половин година проблем с блокиран о...
Гръцкият парламент позволи следствие сре... Фандъкова ще дава отговор за противодействието... Българска академия на науките: Теоретично България е застрашена от к... Кутев: Референдум за Истанбулската конвенц... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 23 февруари
Овен Днес е добре да си признаете ваше пропуск. Стореното не е толкоз ужасно, а крачката, на която ще се решите пред близкия ви чове...
Полицаи хванаха дете, падащо от третия ета... Другите лица на София (СНИМКИ) Тези 3 зодии са родени да бъдат майки 10 неща за развода, които може би не знает... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image От Белград Лавров даде обещание да пази и цъ...
По време ни визитата си тази заран в сръбския храм „ Свети Сава “ в Белград съветският външен министър Сергей Лавров непосредствено с...
Жителите на Европейски Съюз не гледат на Русия като на... Съединени американски щати изпращат обръщение на Русия, демонстрир... Столтенберг: Русия се меси във вътрешните... Лавров: Бунтовниците отхвърлиха предложениет...  www.expert.bg  Над 5300 са автосервизите в сивия бранш в страната Над 5300 са автосервизите в сивия бранш...  4 неща, които в този момент ви се костват значими, само че след време въобще няма да ви интересуват 4 неща, които в този момент ви се костват значими,...  Най-студеното време за цялата зима идва в идващите дни Най-студеното време за цялата зима идва...  Караниколов: Строителният бранш е основен за европейската стопанска система Караниколов: Строителният бранш е ключо...  www.iwoman.bg  Любовен уикенд хороскоп за 24-25 февруари Любовен уикенд хороскоп за 24-25 февруар...  Как да НЕ станеш зложелател на личното си дете Как да НЕ станеш зложелател на личното си...  Дневен хороскоп за 23 февруари Дневен хороскоп за 23 февруари  " Вездесъщият " и " Възвишение " в балканска...  http://www.sportlive.bg  Левски се осъзна: Подобри офертата към Прохазка Левски се осъзна: Подобри офертата към П...  15-годишна фигуристка донесе първо злато на Русия в Пьонгчанг 15-годишна фигуристка донесе първо злато...  Полицай умря при конфликти сред почитатели в Билбао Полицай умря при конфликти сред почитатели...  Херо: 0:4 против Милан не е действителен резултат Херо: 0:4 против Милан не е действителен резулт... Интервю Още Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати
Фондация " Ако си дал " открива хранителна банка в Смолян и в...
Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Нови Най-четени Най-коментирани БХК ще помогне на околните на убита от брачна половинка си жена по дело против Б... 45 0 ЛЮБОВЕН хороскоп за уикенда... 25 0 Билетите за 22-рия София Филм Фест към този момент са в продажба... 54 0

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР