Българският главен прокурор се хвали във Вашингтон с дела и

...
Българският главен прокурор се хвали във Вашингтон с дела и
Коментари Харесай

Свободна Европа: Организаторът на закуската в САЩ не е чувал за Гешев

Българският основен прокурор се хвали във Вашингтон с каузи и преследване на съветски шпиони в България

разгласи, че уредниците на Националната молитвена закуска не знаят да са го канили и, че въпросите за визитата на основния прокурор Иван Гешев стават повече от отговорите. " Не е поканен ". Това е късият отговор, който Свободна Европа получи от уредника на Националната молитвена закуска във връзка известието, че българският основен прокурор ще участва на събитието.

Прокуратурата заяви, че Иван Гешев е в Съединените щати " за присъединяване в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън ".

Националната молитвена закуска е обичайно събитие, проведено от консервативни американски политически кръгове, което от десетилетия събира на едно място водачи от Съединени американски щати и света, а настоящият американски президент ги приветства.

Тази година закуската се провежда по нов метод - тя няма да се организира в хотелска зала, а в посетителския център на Конгреса на САЩ; ще участват единствено конгресмени, които имат право на един придружител; няма да има сервирана закуска, а кетъринг на крайник. Очаква се президентът Джо Байдън да се обърне към присъстващите.

Иван Гешев не е поканен за това събитие, сподели пред Свободна Европа неговият уредник. Това е някогашният сенатор Марк Прайър, който от тази година е отпред на нова фондация, която дава отговор за обичайните закуски. Те се организират всеки първи четвъртък на февруари от 1953 година насам.

Българският основен прокурор ще има " поредност от срещи " и ще взе участие в " интернационалните конгреси ", оповестиха от неговия офис. Прокуратурата популяризира известие и фотоси от полемика с конгресмени, на която участват няколко десетки политици от разнообразни страни, измежду които и българският основен прокурор.

Така несъмнено е единствено едно - Иван Гешев е във Вашингтон. Не е известна програмата му, нито в кои институции ще има срещи. Посолството на Съединени американски щати в България се разграничи от това посещаване, а уредникът на Националната молитвена закуска не е чувал за него и на процедура опроверга оповестената цел на пътуването.

Държавният департамент във Вашингтон сподели, че няма да отговори на въпросите за визитата на Гешев, а Министерството на правораздаването във Вашингтон - чийто началник е и основен прокурор в Съединени американски щати - не дадоха отговор на питането на Свободна Европа. Не отговори и пресцентърът на българското държавно обвиняване.

В известието на българската прокуратура се споделя, че Гешев ще взе участие в закуската, " която се дава от американския президент Джо Байдън ". Държавният глава на Съединени американски щати в действителност не дава закуска и не е уредник на събитието. Това е новосъздадената фондация " Национална молитвена закуска ", ръководена от някогашния сенатор демократ от Арканзас Марк Прайър, който през днешния ден е измежду водещите юристи във Вашингтон.

" Благодаря ви за питането. Той [Гешев] не е поканен на Националната молитвена закуска в Капитолия. Не знаем нищо за случая ", отговори сенатор Прайър по имейл на въпрос на Свободна Европа.

След като стана ясно, че основният прокурор Иван Гешев може да гледа единствено онлайн Националната молитвена закуска - главното събитие поради което е в Съединени американски щати, часове по-рано той популяризира свое присъединяване във конгрес във Вашингтон, на който се е хвалил по какъв начин е разследвал и гонил съветски шпиони в и от България.

Главният прокурор Иван Гешев към този момент е в Съединени американски щати за присъединяване си в Националната молитвена закуска, заяви пресцентърът му. Това присъединяване обаче може да се сведе и единствено до онлайн наблюдаване на приветствието на американския президент Джо Байдън, защото форматът на закуската от тази година е изменен, а кръгъ

В известие на българската прокуратурата се твърди, че основният прокурор Иван Гешев е взел участие в интернационална полемика, отдадена на последствията от съветската експанзия в Украйна, която се е провела в Конгреса на Съединени американски щати във Вашингтон. Форумът се провежда от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. Участие в полемиката взел и конгресменът Джо Уилсън, създател на Групата за другарство с България в Конгреса, както и още настоящи и някогашни членове на Камарата на представителите, пишат от българската прокуратура.

Регистър на посочените за съветски шпиони в Европа през последните 5 година беше оповестен в обществените мрежи. В него се цитират открити източници за случаи на арести с обвинявания за шпионаж в интерес на Руската федерация от 2018 година Според данните в регистъра най-вече хванати съветски шпиони за това време има в

Във форума взели участие представители на Полша, Румъния, Хърватска, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Грузия и други. Сред гостите е бил и Роберто Монтела, общоприет секретар на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). В рамките на форума били разисквани и рисковете от засилващата се роля на Китай в Европа.

На третия ден от шпионския скандал обвиняванията и доказателствата, с които прокуратурата разполага, остават все по този начин мъгляви и странни. Повече изясненост не можаха да получат даже депутатите, макар че привикаха в Народното събрание вътрешния министър Младен Маринов, основния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАН

Според известието на българската прокуратура, основният прокурор Иван Гешев срещнал " американските конгресмени и техните посетители от Югоизточна Европа с дейната роля на българската прокуратура по противопоставяне на съветските разследващи служби на територията на Република България и на Балканите ". Гешев припомнил серията от следствия, извършени от българската прокуратура, които са довели до насилственото отзоваване от страната на повече от 10 чиновници на съветските специфични служби, употребили се с дипломатически имунитет.

Не излиза наяве дали той е уведомил, че нито едно от следствията, в това число и няколко шумно оповестени каузи против българи, не е завършило в правосъдна фаза, даже най-малко на първа инстанция.

Главният прокурор Иван Гешев може да бъде извикан на чуване в Народното събрание поради казаното през вчерашния ден от Христо Грозев през комисията за надзор над спецслужбите, че прокуратурата прикрива съветското военно разузнаване ГРУ в случаите с взривяване на военни хранилища в България. Това се разбра от изявление на

Българският основен прокурор подчертал, че наред с класическата форма на разследваща активност, каквато е шпионажа, в последните години се разпознават и други средства на зловредно въздействие – политическа корупция, хибридни офанзиви, в това число посредством използването на медии и разпространението на „ подправени вести “, хакерски атаки, образец за което бяха дейностите отпреди три месеца на съветската хакерска група „ KillNet “, както и зачестилите опити за заобикаляне на наказания, наложени по отношение на съветската банкова система посредством трансфер на криптовалути.

" Безпрецедентно събитие от 1944 година насам ", " случай без аналог ", история, която може да се съпостави единствено с разкриването на така наречен " Петорка от Кеймбридж "... Това са единствено част от хвалбите, с които прокуратурата се самозасипа, откакто арестува за шпионаж в интерес на Русия група от висши военни и чиновн

Иван Гешев показал, че в последните години у нас се забелязвало известно оттегляне в противодействието на зловредното съветско въздействие. В тази връзка основният прокурор се " обърнал към членовете на американския конгрес и представителите на евроатлантическите страни от Балканите като ги прикани за взаимни дейности по гарантиране на сигурността в района на Балканите.

Специализираната прокуратура влезе в постройката на Държавна организация " Национална сигурност ", намираща се на столичния бул. " Черни връх ", и стартира профилирана интервенция против сътрудници на българското контраразузнаване, предава Българска национална телевизия. Разследването е за това, че чиновници на ДАНС са уличени в шпионаж в

„ За страдание с началото на съветската военна експанзия против Украйна и предвид на това, че България чисто географски се намира наоколо до зоната на спора, виждаме един засилен интензитет на зловредно въздействие. От значително значение за моята страна е да подобрим съдействието си, както на национално равнище, по този начин и сред съответните институции в партньорските страни “, декларирал българският основен прокурорИван Гешев.

На третия ден от шпионския скандал обвиняванията и доказателствата, с които прокуратурата разполага, остават все по този начин мъгляви и странни. Повече изясненост не можаха да получат даже депутатите, макар че привикаха в Народното събрание вътрешния министър Младен Маринов, основния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАН

Главният прокурор Иван Гешев поздрави конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс за организацията на полемиката, като още веднъж акцентира, че „ дружно евроатлантическите сътрудници са по-силни “. Иван Гешев връчил на членовете на Конгреса плакети на Прокуратурата на Република България, показват още от държавното обвиняване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР