Българският генерал от резерва Валентин Цанков, участвал в мисии в

...
Българският генерал от резерва Валентин Цанков, участвал в мисии в
Коментари Харесай

Ген. Валентин Цанков е уличеният като руски шпионин в България

Българският военачалник от запаса Валентин Цанков, взел участие в задачи в чужбина, е уличеният в шпионство в интерес на Русия.

По-рано през днешния ден от прокуратурата оповестиха за разрушена нова шпионска мрежа на Русия у нас и разясниха, че генералът е издавал държавни секрети на съветската страна от 2016 година

Той е предоставял информацията на шефа на резидентурата на ГРУ в България Бубеков, маскиран като консултант в посолството на Русия в София. Бубеков е бил водещият офицер от съветска страна, който е провеждал съгласуваност и получавал информацията, а генералът от запаса я е доставял.

Двамата прикривали активността си посредством тайни срещи, предавали информация с портативни карти-памет и криптиращи устройства, като употребили шифрограма за шифроване на връзката посред им. От прокуратурата разясняват единствено, че генералът е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейски Съюз и НАТО.

Валентин Цанков е прочут и в политическия живот на страната, откакто беше част от така наречен съдружие „Обединени за независимост и правдивост Отечество“, което през 2020 година поддържаше метежите на Румен Радев против законно определената власт у нас.

Разкритието кой е генералът от запаса Валентин Цанков направи през септември 2019 година политологът Антон Тодоров, който разказа въз основата на документи от персоналното дело в архива на Разузнавателно управление на Министерството на нар самоличността на един от комунистическите военни шпиони, който е основен фактор в комитета на Манолова. Тодоров направи това в собствен пост във фейсбук.

„Сигурен съм, че никому не е направило усещане наличието в Инициативния комитет на Галевица на тогавашния кадрови офицер от комунистическото разузнаване Разузнавателно управление на Министерството на нар Валентин Цанков. За тази негова битност преди 10 ноември 1989 година няма и сричка в биографията му, която е оповестена в формалния указател на ИК на Манолова“, написа Тодоров.



От документите, които той ползва излиза наяве, че Валентин Цанков е роден в Пловдив на 25 август 1956 година Баща му е бил член на РМС преди 9 септември, осъждан е за активност против страната, т.е. за шумкарство и просъветски тероризъм. След 9 септември е приет за АБПФК. Полковник от комунистическата войска.

Валентин Цанков е на работа в Разузнавателно управление на Генералния щаб /РУМНО/ от септември 1982 година и незабавно е изпратен на 10-месечен курс във Военно-дипломатическата академия на ГРУ на Съветската войска. Ето формалната му характерност, с която приключва школата на ГРУ.

Член е на Българска комунистическа партия от 1975 година В края на 80-те години е изпратен по предложение на Атанас Семерджиев на задгранична /шпионска/ работа против натовска Гърция. Скоро след идването си прави пътно-транспортно произшествие, гръцкият жител, на който потрошава колата, го бие с юмруци на улицата, а откакто идват и служители на реда, на процедура Цанков се саморазконспирира и е върнат в България.

„Когато Ангел Найденов беше боен министър в държавното управление на Орешарски, Валентин Цанков беше негов непосредствен консултант. За това решение на Найденов дали има и други претекстове, също така че се познава от години със брачната половинка на Цанков, която също като него е от Димитровград? Въпросът е риторичен, от време на време най-заклетите бесепарски „натовци“ се оказват скрити лимонки на рашките“, написа още Тодоров.

Специализираната прокуратура и ДАНС правят следствие за непозволената разследваща активност от страна на Цанков и Бубеков.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР