Българският футболен съюз честити 39-ия рожден ден на рекордьора по

...
Българският футболен съюз честити 39-ия рожден ден на рекордьора по
Коментари Харесай

БФС честити на Стилиян Петров

Българският футболен съюз честити 39-ия рожден ден на рекордьора по участия в националния тим и някогашен капитан на отбора Стилиян Петров.

Полузащитникът дебютира за националния тим на 23 декември 1998 година в другарска среща с Мароко. На 29 март 2000 година отбелязва първия си гол за България в контролата с Беларус. За представителния тим на България има 105 мача и 8 гола. През 2003 година става капитан на България и носи лентата в продължение на 29 мача. Петров е определен за Футболист №1 на България за 2003 година.

Стилиян Петров е измежду главните футболисти, които класираха тима на България на Европейското състезание в Португалия през 2004 година.

Той е роден е на 5 юли 1979 година в град Монтана. Започва своята професионална кариера в локалния клуб, в който играе от 1995 година до 1997 година, а от 1997 година до 1999 година носи цветовете на ЦСКА, с който печели Купата на България за сезон 1998/1999.

От 1999 година до 2006 година Петров играе в шотландския гранд Селтик. С „ детелините “ печели 4 трофеи, както и още 6 купи от другите шампионати в страната, като записва над 230 мача и отбелязва 60 гола.

През 2006 година минава в британския Астън Вила с чийто екип се състезава в продължение на седем години записвайки над 180 мача. Петров носи и капитанската лента на отбора от Бирмингам.

В момента Петров е студент в програмата на УЕФА MIP (Master for International Players) - една от най-качествените просветителни стратегии за кариерно развиване на някогашни футболисти, основана по концепция на Мишел Платини; образованието на екскапитана на България се реализира с поддръжката на БФС и персонално на президента на централата Борислав Михайлов.

По мотив празника Стилиян получи и особено публично приветствие от Министъра на младежта и спорта Красен Кралев. " Приемете моите най-сърдечни поздравления във връзка Вашия рожден ден! Убеден съм, че посрещате този празничен ден с задоволство и горделивост от Вашия професионален път и от неоценимия Ви принос към развиването на футбола в България. С многочислените си победи и с блестящото си показване по футболните терени в тимове като ЦСКА, Селтик и Астън Вила се превърнахте в кумир на младото потомство родни футболисти. Благодаря Ви и за многочислените радостни мигове, които донесохте на всички българи с изявите си в националния тим. Пожелавам Ви здраве, персонално благополучие и нови триумфи! Честит празник ", се споделя в обръщението.

Българският футболен съюз се причислява към пожеланията за здраве, шанс и доста триумфи на Стилиян Петров!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР