Българският еврокомисар Мария Габриел заяви категорично, че България трябва да

...
Българският еврокомисар Мария Габриел заяви категорично, че България трябва да
Коментари Харесай

Еврокомисарят ни: ЕС няма основание да ни отказва Шенген


Българският еврокомисар Мария Габриел съобщи изрично, че България би трябвало да бъде призната в Шенгенската зона и Европейски Съюз няма доводи, с които да ни откаже присъединение. А на същото мнение от години са хората в съществени европейски институции като Европейския парламент и Европейската комисия. Тя обаче напомни, че сходни решения се взимат само, в случай че всички държави-членки са съгласни.

" Няма съображение за неприемането на България в Шенген, само че знаем, че решението се взема с единогласие ", акцентира Габриел в студиото на бТВ. Думите й идват на фона на тези на холандския министър председател Марк Рюте от началото на тази седмица, когато в София съобщи, че страната му кардинално ни поддържа, само че към момента има несвършена работа у нас. Всъщност точно Холандия е една от страните, които застават на пътя ни за Шенген.

" България в дълготрайна вероятност има държание, което оставя мощно усещане. Ние не слагаме юмруци по масата, не извиваме ръце, демонстрираме, че сме благонадежден партньор”, разяснява още Габриел. Тя уточни, че все пак министър председателят Бойко Борисов слага тематиката на дневен ред, когато това е значимо.

" Няма съображение за неприемането на България. Европейска комисия и Екологичен потенциал от 3 години повтарят едно и също, в Съвета нещата са по-различни”, добави еврокомисарят.

По думите й тактиката на Европейски Съюз за Западните балкани не залага съответна дата за приемането им, а " небосвод 2025” и по-важното е, че има явен политически сигнал, че вратата към европейската вероятност остава отворена – нещо, което е било немислимо по-рано.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР