Българският еврокомисар Мария Габриел заедно с комисар Джулиан Кинг представиха

...
Българският еврокомисар Мария Габриел заедно с комисар Джулиан Кинг представиха
Коментари Харесай

Мария Габриел: Отчитаме неоспорим напредък на платформите за борба с дезинформацията, но предстои още много работа

Българският еврокомисар Мария Габриел дружно с комисар Джулиан Кинг показаха 18-ия отчет за сигурността, който дава изясненост във връзка с постигнатите резултати и оставащите провокации. Текстът включва и предложенията в региона на киберсигурността и битката с дезинформацията онлайн. Публикуването на документа става по същото време, по което излиза и третият отчет за напредъка на  платформите по приложение на ограниченията залегнали в кода за положителни практики.

Платформите потвърдиха, че техните принадлежности даващи по-голяма бистрота на политическите реклами ще бъдат в деяние преди европейските избори, сподели Комисар Габриел и посочи, че чака даване на спомагателни данни, като да вземем за пример опцията за архивиране на информация с политически темперамент.

„ Това е съответен и значим прогрес и ще помогне на жителите да бъдат осведомени гласоподаватели по време на изборите. Но също по този начин ще разреши на наблюдаващите, публицисти, откриватели и проверители на обстоятелства да правят тяхната работа по-добре “, съобщи още Мария Габриел.

Въпреки позитивния прогрес са нужни спомагателни дейности в няколко основни посоки, означи европейския комисар.

„ Необходима е по-систематична информация за  ограниченията касаещи контрола върху позиционирането на рекламите, както и за успеваемостта на подхванатите ограничения против ботовете и подправените сметки. Платформите би трябвало да дадат на  откривателите и на проверителите на обстоятелства достъп до информацията от обществените си страници, стриймването онлайн и други услуги. Това е извънредно значимо. За страдание, последният образец е от преди дни с трагичните събития в Нова Зеландия, уточни Мария Габриел. Тя настоя платформите да дават информация и за отстранени подправени сметки.

„ Такъв достъп е нужен, с цел да имаме цялостна и самостоятелна картина на дезинформацията, отчитаща бъдещите насоки на развиване и трендове. Трябва да сме сигурни, че инструментите, които са създадени и приложени от платформите, са налични във всичките 28 страни членки, а освен в част от тях, безапелационен бе българският еврокомисар. Тя прикани платформите за удвояване на напъните им и да дават лист с знаци, които да мерят напредъка в работата им по приложение на кода за положителни практики.

Включването на повече организации, които да ползват ограниченията за битка с дезинформацията, ще бъде основен детайл от триумфа на кодекса, акцентира Мария Габриел и прикани платформите да привлекат повече компании, които да се ангажират с кода.

„ Заплахите за вмешателство в публичния спор и манипулиране на изборите са по-реални от всеки път. Необходими са координирани усилия  и продан на информация сред всички страни членки, както и потреблението на системата за ранно предизвестия, в случай че желаеме да сме сполучливи против кибер заканите и дезинформацията онлайн “, заключи Мария Габриел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР